Test és lélek orvossága: Bach-virágterápia I.

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Test és lélek orvossága: Bach-virágterápia I.

HozzászólásSzerző: baraka » 2011. okt. 11., kedd 9:32

(Természetgyógyász magazin, 2003)

Dátum: 2006. szeptember 05. kedd, 09:00 Küldte: baraka

Mindenekelõtt Angliába teszünk utazást, pontosabban Walesbe. Képzeljük el: kora reggel van, a nap még csak dereng a horizonton, a mezõkön csillognak a friss hajnali harmat cseppjei. E csodaszép, zöldellõ tájon magányos vándor lépdel. Meg-megáll, némely virágot alaposan szemügyre vesz. Összegyûjti a szirmokon lévõ harmatot, vagy egy szirmot a nyelvére helyez. Érzékeli a növény “üzeneteit”, gyógyító erejét, finom rezgéseit és energiáit. Megállapítja, hogy a növény segítségével milyen érzelmi állapotot lehet feloldani.

Ha sikerült egy-egy növényt pontosan meghatározni, a magányos kutató üvegedényt vesz elõ, forrásvízzel tölti meg, ollóval óvatosan levág néhány szirmot, a vízbe helyezi, majd az edényt a napfényen hagyja.

A Bach-virágeszenciák az alternatív gyógyászatban egyre nagyobb közkedveltségnek örvendenek.

A furcsa szerzet nem más, mint dr. Edward Bach angol orvos, aki 1886. szeptember 24-én született Birminghamben. 1920-tól 1922-ig egy londoni homeopátiás kórházban dolgozott, ahol alaposan tanulmányozta Samuel Hahnemann-nak, a homeopátia atyjának eredeti iratait. Bach a homeopátia alapelveibõl kiindulva újfajta gyógyászati rendszert fejlesztett ki, méghozzá pusztán pszichológiai kritériumok alapján válogatta össze az új rendszert alkotó homeopátiás gyógyszereket. Fáradozásait siker koronázta: módszerével átütõ sikereket ért el.

Ezzel azonban még nem érte be. Meggyõzõdése szerint léteznie kellett egy, a hagyományos homeopátiánál egyszerûbb, “eredetibb” módszernek is. Ennek felkutatására vállalkozva, 1942-ben, szakmai sikereinek csúcsán, feladta jól menõ londoni praxisát és Walesbe költözött. Vidéki magányában egyszerû, könnyen használható és tiszta gyógyszerek után kutatott a természetben. Magas rezgésû növényeket keresett, amelyekkel jellemhibákat, érzelmi zavarokat lehet korrigálni és a személyiséget stabilizálni.

Bach így bukkant összesen 38 virágzó növényre, amelyek közül a legtöbb nem tartozik a hagyományos értelemben vett gyógynövények közé, tehát nem avatkoznak bele szervezetünk biokémiai folyamataiba, sokkal inkább energetikai úton hatnak rá.

A gyógyhatású virágokat vízzel telt edénybe helyezik, és az edényt a napra teszik. A napenergia hatására a virágok finom eszenciái, energiái a vízbe oldódnak. Néhány óra múlva a vizet leszûrik, és azonos mennyiségû brandyvel elegyítik. Az így nyert eszenciákat koncentrátumos üvegekbe töltik, ezeket sok országban gyógyszertárakban lehet megvásárolni. Mindössze néhány csepp elegendõ belõlük a kellõ gyógyhatás eléréséhez.

A gyógyuláshoz vezetõ út a hangulaton keresztül vezet
Minden virágeszenciának jól körülírható hatásterülete van: félelem, bizonytalanság, magányosságérzet, aggodalmaskodás, apátia, érdektelenség, reménytelenség vagy kétségbeesés, hogy csak néhányat említsünk.

1930-tól 1934-ig Edward Bach ismét kórházi orvosként dolgozott. Felismerte, hogy minden negatív hangulat, ill. érzelmi állapot lényegében minden embernél hasonló formában jelentkezik, amibõl arra következtetett, hogy ezek közös archetípusos állapotokra vezethetõk vissza, amelyek a megfelelõ virágeszenciák pozitív rezgéseivel harmonizálhatók. Bach az általa felfedezett eszenciákat az alábbi hét csoportba osztotta:
-Félelmek
-Bizonytalanság
-Hiányzó érdeklõdés a realitás iránt
-Magány
-Túlérzékenység külsõ befolyásokkal és gondolatokkal szemben
-Bátortalanság és kétségbeesés
-Mások túlféltése


E felosztás alapján bárki könnyen felismeri a negatív lelkiállapotokat, és kiválaszthatja a gyógyuláshoz legmegfelelõbb eszenciát. Gyakran elég egyetlen, jól kiválasztott eszencia, hogy helyreállítsa a test és lélek közötti harmóniát.

Az eszenciák fõ hatásterülete a megelõzés. Kiválóan alkalmasak más terápiák kiegészítésére is. Hasznos lehet a terápiát a virágeszenciákhoz hasonló hatású ásványokkal kiegészíteni. Folyt. köv.
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00


Re: Test és lélek orvossága: Bach-virágterápia I.

HozzászólásSzerző: baraka » 2011. okt. 16., vas. 9:51

Test és lélek orvossága: Bach-virágterápia II.
Dátum: 2006. szeptember 12. kedd, 09:00 Küldte: baraka

Hogyan alkalmazzuk?

Az egyes Bach-eszenciák koncentrátumok formájában kaphatók 10 ml-es üvegcsékben.

Az eszenciákat azonban általában hígítva szedik: egy 30 ml-es sötét üvegbe 3 csepp eszenciát adunk, majd 5 ml brandyt és 25 ml jó minõségû vizet adunk hozzá. Egy üvegben legfeljebb 7 különféle eszenciát keverhetünk össze, de minél kevesebbet, annál jobb.


Az egyes Bach-eszenciák koncentrátumok formájában kaphatók 10 ml-es üvegcsékben.

Az eszenciákat azonban általában hígítva szedik: egy 30 ml-es sötét üvegbe 3 csepp eszenciát adunk, majd 5 ml brandyt és 25 ml jó minõségû vizet adunk hozzá. Egy üvegben legfeljebb 7 különféle eszenciát keverhetünk össze, de minél kevesebbet, annál jobb.

Az így elkészített hígításból naponta 4-szer 4 cseppet kell bevenni, méghozzá reggel, éhgyomorra, ebéd elõtt, délután 5 óra körül és este, lefekvés elõtt. Rendszeres szedés mellett egy 30 ml-es üvegcse három hétre elegendõ. Külsõdleges kezelésre a cseppeket semleges, illatanyagoktól mentes krémbe keverhetjük a következõ módon: 10 g krémhez 2 csepp eszenciát adunk. Orrcseppként a következõ keverék vált be: 30 ml konyhasóoldathoz 3-3 csepp iszalagot, katángkórót és vadalmát adunk.

Borogatáshoz fél liter vízhez 5 csepp eszenciát adunk. Használjunk vegyszermentes papír zsebkendõt vagy vattát a borogatáshoz, amit használat után ki kell dobni, újra felhasználni nem szabad. Rovarcsípések esetén bükkfát és/vagy vadalmát, leégésre ernyõs madártejet adunk hozzá.

Ülõfürdõhöz a fürdõvízbe 8 csepp eszencia kerüljön: fáradtság, kimerülés és izomláz esetére szilfa vagy olíva. Ha a fáradtság ellenére este még szükség van koncentrálóképességünkre, ajánlatos a gyertyán használata, ha negatív energiáktól szeretnénk megszabadulni, diófát vagy vadalmát használjunk. A fürdõvízhez ezenkívül adhatunk bármely szokványos adalékot, fürdõsót, habfürdõt vagy tejet, tejszínt, esetleg mézet.

Minden eszenciát illatlámpában is párologtathatunk: a magyal képes a veszekedés után megtisztítani a szoba levegõjét a negatív energiáktól. A fehér virágú vadgesztenye segítségével javul a koncentráció.

Az eszenciákat a vészcseppek kivételével soha ne használjuk hígítás nélkül.

Elsõsegélycseppek: ha azonnali segítségre van szükségünk Bach az általa felfedezett 38 virág közül kiválasztott néhányat, amelyeket összekeverve megalkotta jól ismert elsõsegélycseppjeit. A benne szereplõ virágeszenciák a következõk: ernyõs madártej, napvirág, nebáncsvirág, cseresznyeszilva és iszalag.

A vészcseppek kisebb és súlyosabb vészhelyzetekben segítenek: rosszul sikerült dolgozat, veszekedés után és balesetek, sérülések esetén egyaránt.

Akut vészhelyzetekben a cseppeket közvetlenül a nyelvre cseppentjük. A “pohármódszer” szerint 2 cseppet adhatunk egy pohár vízhez is, amelynek tartalmát ezután apránként kell elkortyolgatni, míg a javulás be nem áll, vagy meg nem érkezik az orvos. A poharas módszert igény szerint többször egymás után ismételhetjük. Akut helyzetekben a cseppeket a halántékon vagy a csuklón a bõrbe is masszírozhatjuk.

Külsõdleges használatra létezik elsõsegélykrém, amelyhez az említetteken kívül fertõzések ellen vadalmát is kevernek. Fõként ficamok, rándulások, égések, sérülések, kiütések és csípések ellen alkalmazzák. Folyt. köv.
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron