Nem zavar, ha rágyújtok?

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Nem zavar, ha rágyújtok?

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. okt. 8., szomb. 10:15

Dátum: 2006. június 13. kedd, 01:00 Küldte: giyandeva

Valami ilyesmi kérdésnek kellene elhangzania, ha egy dohányos rágyújtana valahol. A szomorú valóság azonban az, hogy semmiféle engedélyt nem kérnek a füstölgő emberek ráerőszakolva szokásukat a környezetre, mi több passzív dohányzásra kényszerítve a közelben tartózkodókat.
A dohányzás miközben szenvedély és hatalmas legális drogüzlet, egy láthatatlan lassan ölő gyilkos is, mely évente 4 millió embert segít hozzá, hogy alulról szagolja az ibolyát. Igaz, ekkor már kései a bánat, melyet jogosan igazolna a prevenció fontossága.
Erre-arra megfordulva a világban egy nemdohányzónak az a benyomása támad, hogy nikotin szenvedély nélküliségében bizony csekély kisebbséget alkot a hatalmas társadalomban: bagó a vonaton, bagó a buszmegállóban, bagó az utcán, és szinte mindenhol nyelve a keserű füstöt. S habár nem rég szabályozták a dohányzást a korlátozásoknak vajmi kevés foganattja van. Füst-füst mindenhol, az ember meg nyel és nyel.
Elgondolkodtató tény, hogy valyon hogy lehet az, hogy a gyorsvonatok majd fele dohányzó kocsi! Miért ez a diszkrimináció? Vagy biztos sokakban elevenen él a következő kép: a hering sűrűségig zsúfolt kocsikban a folyosón és mindenhol szenvedélyükben elmerülő másokat megerőszakoló cigarettázók díszpéldányai...

A következő honlap(http://www.oefi.hu/color/megeloz1.htm) a következő megdöbbentő tényeket tárja fel:
Magyarországon a 2003-ban közzétett magyar adatok szerint tíz tanulóból hét már kipróbálta a cigarettázást, és 17,7 százalékuk ezt 10 éves kora előtt!! megtette. A tanulóknak egyharmada dohányzik és közülük majdnem minden ötödiknél kialakult a függőség. A még soha nem próbálkozó tanulóknak több mint ötöde fogékonynak tekinthető a dohányzás elkezdésére. Majdnem kétszer annyi nemdohányzó lány (27,9%) számolt be arról, hogy a jövőben valószínűleg dohányozni fog, mint ahány fiú (15,0%) vallotta ezt.

A fiatalabb korosztálynál, az óvodásoknál szerencsére nem a dohányzási szokásokat kell kutatni, de a dohányfüstös környezet jelentős probléma. A budapesti óvodások passzív dohányzási prevalenciáját az ÁNTSZ Fővárosi Intézete (1999) vizsgálta. Eredményeik szerint a fővárosi óvodások 39,6 százaléka passzív dohányos és a családok 50,5 százalékában található dohányzó személy. A dohányzó családokban kisgyermekük jelenlétében rendszeresen 29,7 százalékban, alkalmanként 47,8 százalékban dohányoznak.

A gyermek jelenlétében dohányzó családokban a gyerekek 49 százaléka naponta 6-10 db cigaretta füstjét kénytelen beszívni, 21,2 százalékuk 11-20 db cigarettáét, 11,5 százalékuk pedig 21 db cigarettánál is többét. Szabadnapokon a gyermekek 21,5 százaléka napi 20-nál is több cigaretta füstjét szívja be. A szülők 84,2 százaléka válaszolta azt, hogy örülne, ha megtanítanák gyermekét egy program keretében, hogyan védekezzen a passzív dohányzás ellen.

Elgondolodtató adatok, melyekben még benne sincsenek a felnőtt lakosság passzív dohányzásának elszenvedési adatai. Merre jár a felelősségérzet amikor egy dohányos egy másik ember mellett, mi több egy gyermek közvetlen közelében rágyújt? Hány nő dohányzik termessége alatt és késöbb a csecsemője közvetlen közelében? Mi ez kérem ha nem SÚLYOS BŰN!! Megérdemlik e az ilyen nők az "édesanya" jelzőt? Természetesen a férfiak dohányzása sem kevésbé megbocsátható tevékenység, csak erről a problémáról a társadalom elsumákolja a felelősséget, lévén a dohányzás férfias.... De milyen erős az a férfi, akit rabságban tart egy cigarettasodorvány?

S pár megdöbbentő statisztika (http://www.oefi.hu/color/adat.htm):
Magyarország a világ cigarettafogyasztóinak élvonalába tartozik az évi egy főre jutó 2200 szál fogyasztással és a dohányosok magas arányával. A dohányosok hazánkban napi átlag egy doboz elszívásáról számolnak be.
A világ élvonalába tartozunk a daganatos betegségek okozta halálozás területén is.
S hogy senkinek ne legyenek kétségei, mikor remegő kézzel kezébe veszi a szokásos dohány adagját:
http://www.globalink.org/tobacco/hungary/dohanyz3.htm

A dohányosok számát Magyarországon az 1990-es években több alkalommal országos reprezentatív mintavétellel próbálták megbecsülni. Ezen mintavételek alapján közelítő becsléssel azt mondhatjuk, hogy a felnőtt férfiak 34-46 százaléka, míg a felnőtt nőknek 18-28 százaléka dohányzik. Ezzel az adattal a világ és Európa középmezőnyéhez tartozunk.
Egy másik statisztika:
http://www.globalink.org/tobacco/hungary/dohanyz1.htm

A dohányzásnak azonban nemcsak egészségügyi hanem súlyos költségbeli lajstomai is vannak. Megdöbbentő adatok az USA-ból (http://www.oefi.hu/color/adat.htm):
-1999-ben az USA-ban az összes egészségügyi kiadás 6 százalékát fordították a dohányzás okozta betegségek kezelésére;
-minden évben egymillió tűzeset keletkezik világszerte, mert gyerekek gondatlanul játszadoznak öngyújtóval;
-1987-ben az eddigi legnagyobb erdőtűz Kínában keletkezett, gondatlan dohányzás miatt:
*háromszázan haltak meg;
*ötezren vesztették el mindenüket;
*1,3 millió hektár erdő pusztult el.
*2000-ben nagy valószínűséggel az összes tűzhalál 10 százalékát cigaretta okozta;
*az összes cigarettatűz okozta haláleset mintegy 300 ezer;
*a dohányzás okozta tűzesetek költsége világszerte 27 milliárd USD körüli.

S hogy összegben is mérhető legyen mennyit dob ki egy dohányzó, ehhez nyújt segítséget ez a kalkulátor:
http://www.hazipatika.com/topics/nikotinstop

Társadalmi szinten pedig ennyit fizetünk: (http://www.oefi.hu/color/adat.htm)Haszna vagy kára van a magyar társadalomnak a dohányzásból?A világon jelenleg mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik, naponta több tízezer újabb ember veszi kezébe cigarettát. A dohányzás évente 4 millió embert öl meg. Minden tizedik halálesetnek a dohányzás az oka, és 2030-ra az áldozatok száma évenként 10 millióra emelkedik.

E kép tükrében fel nem fogható, hogy mégis miért kezdi el annyi ember ezt a káros szenvedélyt. Vagy egy ennyire vak társadalom vak tagjai vagyunk?
Vajon mikor érik be az emberi elme erre a kérdésre, melyet oly jó lenne minden dohányos szájából hallani:
"TUD SEGÍTENI LESZOKNI?"


Gábor
Re: Nem zavar, ha rágyújtok?
Küldte: nawesh Dátum: 2006. június 13. kedd, 06:47

Apróságok: Szerencsére az Inter City vonatokon már csak 1 kocsi a dohányzó. Viszont döbbenetes a nemtörődömség: bérházban lakunk és a liftben rendszeres a dohányszag Vagyis van/vannak, akik azt a fél percet sem bírják ki, amíg a lift megy és nem törődnek azokkal, akik nem dohányzóként utánuk utaznak - az egészségtelen bűzben A közvetlen munkahelyemen 7 férfi és 40 hölgy dolgozik. Vagy 10 ember dhányzik, mind nő!

Re: Nem zavar, ha rágyújtok?
Küldte: Megali Dátum: 2006. június 16. péntek, 17:44

ha megkérdik esetleg, akkor azt ebben a formában teszik: UGYE nem zavar, hogy rágyújtok? és közben már bele is fogtak a műveletbe....
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron