Fogas kérdés

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Fogas kérdés

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 28., vas. 9:09

Dátum: 2005. szeptember 20. kedd, 13:16 Küldte: Parsifal


Nem könnyű a vegetáriánusok élete? Ez a kijelentés kicsit lesajnáló, de nem vesszük magunkra. Inkább Gandhitól merítünk erőt és ajánljuk mindenki figyelmébe:

"Nem annyira a betegségek kezelésére, mint inkább azok megelőzésére fektettem súlyt. Kevés gondolkozással megállapíthatjuk, hogy a betegségek megelőzése viszonylag könnyű feladat, nem kíván speciális tudást*, de kétségtelenül nehéz az elvek megvalósítása. Nincs igazi boldogság teljes egészség nélkül, nincs teljes egészség ínyünk megfékezése nélkül. Összes többi érzékünk megszelídül, ha ínyünket sikerült legyőznünk. Az, aki ura érzékeinek, meghódította az egész világot."

*(csak a természetes/vegetáriánus életmód szabályait, és tiszta lelkiséget - szerintem)

Azt mondja a doktorúr ( továbbiakban Dr): "Ám a módszer előnyeit és hátrányait ismerni kell. "

Én azt mondom (P): A vegetarianizmus, maga A módszer nem bír hátránnyal. A kivitelezés közben persze néha akadnak hibák, amit mi emberek okozunk és viselünk, de ettől még A módszernek ez nem írható a számlájára. Vagy igen? Szerintem olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy a víznek, mint tápláléknak a fára nézve előnye és hátránya is van. Előnye nyilvánvalóan, na de hátránya? Esetleg a mennyiségnek, de most nem erről van szó.
Helyesbítésem oka, hogy a hejtelen szóhasználat félreértésekre ad okot. Szerintetek?

Dr: "Ám arról nem sokat hallani, hogy a vegetáriánus étrend árthat a fogaknak. " P: Nem A vegetáriánus étrend, hanem A NEM MEGFELELŐ vegetáriánus étrend (az ecet, a túl savas gyümölcslevek a túlzásba vitt és rosszkor végzett fogmosás) árthat, a fogaknak is.
Azt viszont bizton mondhatjuk, és mondja számos nálamnál hitelesebb ember is, hogy a vegyes, húsevő étrend ténylegesen árt, a fogaknak, az ember egész szervezetének, és az utódoknak is.

Most pedig lássuk az idézett fog- és egészségrombolókat.

Hadd idézzem Ferencsik István természetgyógyászt:
"Az ecet nem csak emészthetetlen, de emészthetetlenné teszi az elfogyasztott ételeket is... Mivel az ecetek (mindegy, hogy ételecet, borecet, salátaecet vagy almaecet), mint általában az alkoholok és származékaik, életellenes anyagok, ezért az életfolyamatokban, a belső energiaáramlások útjában akadályokat képeznek, és elősegítik a szervezet savasodását... Együk meg a szőlőt és az almát nyersen, amiből ecetet gyártunk, s akkor nem lesz sem savhiányunk, sem savtöbbletünk!"

Az ecetet használjuk inkább a ruhák öblítéséhez. Mosógépbe tehető, vízkőoldó hatású is, szagtalan ruhát eredményez, ráadásul a környezetben lebomlik. Nem tesztelik állatokon sem.

Ferencsik Pista bácsi utolsó mondatánál maradva, a szőlőt és az almát együk nyersen. Igen ám, de csak érett formában és vegyszermentes termesztésből. A szőlővel ez még egész könnyen megy, mert sokszor ott romlik a pulton meg, túlérik, viszont a kereskedelemben kapható almák, még a bio almák is sokszor éterlenek, így túl savasak, vagyis fogroncsolók is. Igazából nem véletlen, hogy én dinnyeszezonban annyi dinnyét eszek, mert az annyira biztos nem savas, mint az éretlen nyári almák, körték, barackok. (Képzeljétek, még mindig van jó görögdinnye - a Lőrinc napi általános dinnyeromlás kamu :D) Almából az érett golden almát szeretem legjobban, egyébként Ferencsik István is ezt ajánlja.

A dobozos gyümölcs és zöldségleveket jobb kerülni. A legtöbb ilyet cukrozzák, és ki tudja milyen anyagokat tesznek még bele, de hogy egészségre ártalmasat, az biztos. Arról nem is beszélve, hogy már a csomagolásuk is káros. A kombidobozok, az ún. "kartondobozok" feldolgozhatatlan csomagolások, és hihetetlen energiapazarlással járnak, a nem visszaváltható üvegek szintén!

Inkább a jó gyümölcsöt, ízletes nem filteres gyógynövényteát (menta, ánizs, stb.) vagy egy alacsony ásványianyagtartalmú, szénsavmentes ásványvízet válasszunk! Ez utóbbihoz egy pár szem bio-aszalványt is lehet, gyümölcs gyanánt.

Néhány természetgyógyász szerint keverjük vízzel a gyümölcslét, mert így hígul annak savassága.

Dr: "E fogkárosító folyadékokat leghelyesebb a főétkezések ideje alatt fogyasztani. "

P: Bármilyen károsító folyadékot leghelyesebb messze elkerülni, a vécébe önteni (savassága kitisztítja!), vagy megelőzésként le sem venni a polcról, és inkább valami jobbat választani, magunkkal vinni bárhova.

Parsifal jótanácsait látták. ;) Viszlát.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Re: Fogas ügyek

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. okt. 8., szomb. 10:15

Dátum: 2006. június 14. szerda, 01:05 Küldte: Parsifal

Ez a valós történetet, beszámolót azért osztom meg veled, mert talán számodra is tartogat valami jót, hasznosat, mint ahogyan az eset velem tette. Egyúttal bíztatás ez az emberhez igazán méltó, embernek való alternatívák megkeresésére és választására, melyekkel megelőzhető, és sok esetben gyógyítható is oly sok baj.

Iskolai fogászat

Általános iskolás koromtól kezdve rendszeresen, minden évben fogászati ellenőrzésre vittek bennünket, csakúgy mint más kortársainkat is. Az én számban mindig "találtak" lyukas fogat (volt, amelyik évben csak 1-et, de előfordult, hogy 4-et is). Ez nem maradhatott így, mert az fájdalmak, kellemetlenségek forrása lehetett volna, így hát "szakszerűen ellátták", betömték a szuvas fogakat. A tömőanyag bizonyos amalgám névre hallgat(ott). Mint később megtudtam, tartalmaz ezüstöt és higanyt is. Csillogó, szürkés, "ezüstös" színe van, de nem mondanám szépnek, így az ember szájában, hiszen elüt az eredeti színtől; különállóan sem szép. Később megmutatkozott, hogy ez az anyag nem tartós, legalább is az én számban nem, mert rendre kiesett egy-egy tömés nem túl sok idő (pár év) elteltével. Később, és ez már a közelmúlt éveinek (huszas éveim) krónikájához tartozik, amikor már lényeges életmódváltás közben voltam (tudatosabb lettem, vegetáriánus, ...), érdekelt minden az egészségemet érintő kérdés. Különféle írásokat olvatam* arról, hogy az amalgám tömések veszélyesek. Káros hatásuk leginkább a bennük található nehézfémektől - mint amilyen a higany - van, amikről köztudott, hogy mérgezőek. És tényleg, éppen "általánosban", kémia órán ezt tanultuk is! Kutatók szerint a szájban található nyálas közegben folyamatosan oldódik, illetve kipárolog a higany, amely azután a test egyensúlyát felborítja, mivel egy nem odavaló, mérgező anyagról van szó. Lerakódik szervezetünkben, akadályként viselkedhet, kellemetlenségek, betegségek forrása lehet.

*A Természetgyógyász magazinban (és a www.biodent.hu oldalon) olvashatunk Csiszár Róbert vezető fogorvostól a biológiai fogászatról, az amalgámról és annak veszélyeiről, stb.

Amalgám

Habár rövid távú (pillanatnyi) megoldásként látszólag "elmegy", mert a lyukat betömi, de hosszú távon, mint amilyen egy ember élete, nem tűnik jó megoldásnak. Tapasztalatom és ismereteim szerint az amalgám se nem szép, se nem tartós, és nem is egészséges.

Cukros ételek

Néha arról is lehet(ett) hallani, hogy a sok cukor az, ami kilyukasztja a fogakat. Mármint a kristálycukor, vagyis a finomított, feldolgozott, iparilag kivont anyag.
Olyan ételt, amelybe nem "tettek" cukrot nem is nagyon lehet(ett) találni, szinte minden cukorral készül, az otthonokban, a menzákon , és az élelmiszergyárakban egyaránt, így aki külön nem cukrozza ételét, az is túl sokat eszik belőle.

Fogápolás

A fogápolás nagyon fontos, tanultuk meg már óvodában, majd iskolában is. "Fogat kell mosni minden étkezés után!" Persze az édesszájú gyermek, mint amilyen én is voltam, túlon túl sok cukrot fogyaszt(ott). De fogat is mostam lehetőség szerint az étkezések után, hogy eltakarítsuk a szuvasodást okozó étel és cukormaradványokat. Bár volt olyan, emlékszem rá, hogy elmaradt az esti fogmosás, mert elaludtam.

A tévében is mutattak fogápolásra bíztató rövidfilmeket. Volt egy olyan filmecske, amelyben egy gyermek egy nagy víziló fogait akarta egy magamagánál nagyobb fogkefével megmosni, majd egy hang figyelmeztette, hogy törődjön csak a saját fogával. És persze a fogpasztareklámok. "A fluoridos fogkrémek erősítik a fogakat, és védik a fogszuvasodástól". "A tejben sok kálcium van, ami nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és a fogakhoz". Így hát fluoridos fogkrémet használtam, és persze ittam tejet is, de azt nem pont a fogam miatt, hanem mert "szokás szerint szerettem". És mégis, évről évre szuvas fogaim alakultak ki.
Mint nemrégiben megtudtam, ezek a reklámok nem mondanak teljesen igazat, és elhallgatnak lényeges infókat. A fluorid például szintén nem veszélytelen anyag, sőt... A tej meg leginkább akkor élet, erő, egészség, ha azt a csecsemő anyja emlőjéből maga szopja ki...

A fogszuvasodás valódi oka és megelőzése

Amikor nyitottabb lettem az új dolgok iránt, a kezembe kerültek olyan írások, amelyek szerint a fogszuvasodásért nem csak a finomított kristálycukor a felelős, ami kívülről megeszi a fogat. Hanem a savasság, amit a testben okoz. A cukor, és sok más, a mai ember táplálkozását (húsevés) és életmódját meghatározó tényező (mozgásszegénység, stressz) ugyanis a testet elsavasítja. A fogakat és csontokat nagy részt felépítő kálcium (Ca) nevű anyag egy lúgos elem, ami többek között közömbösíti a savasságot, így biztosítva egyensúlyt. A táplálékokban található Ca és más anyagok, amelyek a fogakat kellene, hogy erősítsék, elhasználódnak a többletsavasság közömbösítésében. Mint már mondtam, az emberek manapság nem rendeltetésüknek megfelelő ételeket esznek, hanem nagyrészt savasító hatásúakat. A szakirodalom szerint savasító minden finomított és hántolt (cukor, fehér liszt, fehér rizs), nem természetes, nem rendeltetésünk szerinti táplálék (hús, tej, tojás), feldolgozott, főzött dolog, valamint a helytelenül társított ételek, stb. Vagyis szinte minden olyan dolog, amit manapság ételként árusítanak, amiket eszünk. Olvasmányaimból merítve információt és a példákból erőt, tudatosan kezdtem elhagyni a testemet (beleértve a fogaimat is) romboló ételeket. Tudatosan elhagytam a finomított, feldolgozott anyagokat, amelyek idő előtt leépítenének. Azután elhagytam a húst, majd idővel a tojást, a tejet és a belőlük készült dolgokat is. Azaz hogy kicseréltem őket. Mert nem lemondás az egészségesebb választás, hanem a rossz dolgok tudatos elhagyása, és helyettesítése jó, jobb választásokkal.

Íme egy táblázat (http://www.napfenyes.hu/content/view/53/57/ ) , amely a Váradi Tibor által, tudós és kutató orvosok munkája nyomán összeállított Egészséges életmód alapjai című kiadványban található, és a helyesebb választásokat, emberhez méltóbb, embernek való cseréket mutatja. Személyes, néhány éves tapasztalatom szerint is megéri e szerint választani, csak nyerhet vele az ember. És nem légből kapott információk ezek, hanem "az igazi emberi haladás termékei", bölcs kutatók, tudósok és gondolkodók, az ember nagyszerű szellemének munkái, gyümölcsei, felismerései, felfedezései.

Le az amalgámmal!

Az új ismeretek után egyre jobban kellemetlenkedni kezdett a tudat, hogy "nem oda való" anyag van a fogaimban. Erre rátett még egy lapáttal, hogy újabb amalgám fogtömésem esett ki (ezen már nem is csodálkoztam). Tehát eljött az ideje, hogy felkeressek végre egy jó fogorvost, aki elég jól rendbe tudja tenni a fogaimat, megszabadít a csúf anyagoktól és a tátongó lyukaktól. (Talán már hamarabb is megtehettem volna a kezdő lépéseket, mert így a kiesett tömés helyén még nagyobb lyuk keletkezett. Bár volt egy pár napos fájdalmas időszak, amit viszont jól csillapítani tudtam egy régi módszerrel, melyet a Gyógyfüvek bibliája című könyvecske is említ, nevezetesen szegfűszeg rágásával, szopogatásával. A szegfűszeg illóolaja fájdalomcsillapító hatású.) De nem akartam akármilyen fogorvoshoz menni...

Fogorvosválasztás

Olyan fogorvost kellett keresnem, aki érzéssel dolgozik, érti a dolgát, és a legjobb anyagokat használja. A Természetgyógyász magazinban olvastam a biológiai fogászatról. A neten keresni kezdtem a közelünkben lévő biofogorvost, és 140 km-re (Szegeden) találtam is. Elmentem a rendelésre, ahol megnézték a fogaim állapotát, elmondták, hogy mennyibe kerülne az egész (egy fémmentes, fehér tömés 6000 Ft), kb. 200000-250000Ft körül jött ki az előzetes számítás szerint. Ekkor még azt hittem, rosszul, hogy a modernebb, fémmentes tömőanyag még csak a biofogászatokon menő. Ha már ott voltam, hát három új tömést kaptam, 18000Ft-ért. A doktornő talált olyan dolgokat, amelyek szájsebész beavatkozását igényelték. Itthon, édesanyám munkahelyén hallott egy helyi fiatal fogorvosról, akinek "jó keze van". Megnéztem cégtábláját, amelyen az állt, hogy szájsebész is (és amiről kiderült, hogy a nővére is fogorvosnő...). Mondom, ő az én emberem. Meg is szabadított kettő darab közérzetemet, megjelenésemet és egészségemet romboló csúnyaságtól (csatornaszagot árasztó foggyökérmaradványoktól). Megtudtam, hogy ez az orvos is fémmentesen töm, és cserél amalgámot, ráadásul olcsóbban (4000 Ft-ért). Ez már csak azért is jó választásnak tűnt, mert így nem kellett időt és elég sok utazási költséget sem áldoznom arra, hogy fogorvoshoz menjek. Csakhogy a fogdoki rendelőjére felújítás várt, így vagy három hétig legalább nem tudott volna fogadni. Viszont már úgy benne voltam a dologban lelkileg és testileg is, hogy nem halaszthattam egy hetet sem. Hát felhívtam a testvérét, bízva benne, hogy ő majd tud fogadni. És szerencsém volt. A fogorvosnő egy szomszédos kistelepülésen (is) rendel, és kész volt fogadni. Az alap (amalgámcsere) mellé jó pontokat érdemel, hogy érzéssel (és persze érzéstelenítéssel ;) ) dolgozik, és ráadásul az eddigieknél még olcsóbban: egy fémmentes tömés 3000 Ft.
Az is pozitívum volt, hogy az eddigiektől eltérően délelőtt, dél körül tudott fogadni, ami ideálisabb, mint a többi rendelés esetében volt.

Több héten át jártam a fogorvosnőhöz, minden héten egy délelőtt, hogy rendet tegyen a fogaim táján. Egy alkalommal kettőnél több fogat nem csinált. Cserélte az amalgámokat, tömte a fehér, fémmentes töméseket, és a végére még koronáznia is kellett két fogamat, illetve azt, ami abból maradt. De végre megszabadultam a káros amalgámoktól, és úgy néz ki, hogy tartósabb rend lehet a fogaim táján. Itt jegyzem meg, hogy minden beavatkozási napot nagyon vártam, örömmel telve, és ezeken a napokon más dolgaim is kimondottan jól mentek. Vannak olyanok, akik beleremegnek már csak az fogorvos szó kiejtésébe is, vagy amikor meghallják a fúró hangját... Fogsorom látványa mindenesetre sokkal jobb, de az érzés is, mind fizikai, mind lelki értelemben. Így kisvárosban kevesebb, mint fele annyiért megúsztam a beavatkozásokat, azért ez sem utolsó szempont. A biofogászatokon lehetőség van még amalgámterhelés vizsgálatra, és a lerakódott és keringésbe került maradványok kivezetésére. Ez előreláthatóan egy alkalmat jelentene, a vizsgálat 4000 Ft, és a négy nehézfém kivezetése 4*3000 Ft lenne. Ici picit szkeptikus vagyok azt illetően, hogy ez lenne a nehézfémkivezetés egyetlen módja. A nyers, méregoldó táplálkozás, a következetes kozmoterápia is sikerre vezethet, szerintem... Ehhez azonban inkább akaraterő és lehetőségek (könnyen beszerezhető "tiszta ételek és italok", stb.) szükségesek, semmint egyszeri, nagyobb pénzbeli befektetés.

Érzéstelenítés

Bevett (és szükséges) dolog, hogy könnyebben viseljük a fogorvosi beavatkozást. Nélküle a fúró valószínűleg fájdalmasan ingerelné a fogidegeket, amit nehezen lehetne elviselni. Van olyanok, akikett már a fúró hangja is iszonytat... Az érzéstelenítő szert injekcióval juttatja be a fogorvos a fog környéki ínybe. Egy beavatokzásnak talán ez a legfájdalamasabb része, de oly rövid, csak egy tűszúrásnyi idő, hogy nem is számít. De ismerek olyan embert, aki iszonyodik az injekciós tűtől is...
A rajtam történt beavatkozások közül se nem a fúrás, se nem a csiszolás volt a legkellemetlenebb, nem is lehetett, hiszen érzéstelenítve voltam, hanem az egyik gyökér tisztításakor használt klórtartalmú anyag, amely olyan volt, mintha vécétisztítót nyalnék, ugyanazt a közvécékből ismert illatot árasztotta. Fúj!

Hogy találták ki, hogy milyen szer, és milyen eljárás érzésteleníti az adott testrészt? Tesztekkel, kísérletekkel. Az érzéstelenítőszereket, és az alkalmazandó módszereket csakúgy, mint a gyógyszereket állatokon kísérletezik. Vagyis más érző lények "szenvednek" a mi fogbajaink miatt is. Mi megkapjuk az érzéstelenítő szurit, amit talán egy egyébként kedves nyúlon kísérleteztek ki, sok-sok fájdalams szúrással kicsiny testén, és rabságra ítélve őt, rácsok mögött töltve életnek nem igazán nevezhető heteit, hónapjait. Holott a fogszuvasodás, és más betegség is valójában a mi "bűnünk", a mi megérdemelt jussunk, amit magunknak okoztunk, tudatlanságunkkal, így viselni kellene a következményeit, még a jobbítást, gyógyítást célzó beavatkozásokat is (pl. fúrás), azok esetleges kellemetlenségeit is... Jelen helyzetben viszont az árat a nyúllal és más kísérleti állattal fizettetjük meg, ők szenvedik a fúrásunk fájdalmát. Gondoljunk csak bele ebbe. Pedig igazából nem óhajtunk mi még a légynek sem ártani, ami nagyon is emberhez méltó hozzáállás. Álljunk meg egy percre, és emlékezzünk meg a kísérleti állatokról. Továbbá keressünk alternatív gyógymódokat, valamint betegségmegelőző életmódot, hogy ne legyen igényünk semmilyen erőszakra. A természetes élet és gyógymód, és annak szerves része a vegetarianizmus ilyen...

"Mindenki legyen boldog. Mindenki legyen egészséges. Mindenki szent legyen. Ne legyen sehol, soha, semmilyen diszharmónia."
indiai mondás, az Ajurveda (ősi indiai élet- és gyógymód) lényege


Kapcsolódó linkek

· Cikk keresés: Egészség
· Küldte: Parsifal
A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Egészség:
Gluténmentes egészség!


Cikk értékelése

Átlagolt érték: 5
Szavazat: 3Értékeld ezt a cikket:

Beállítások


Nyomtatható változat
"Fogas ügyek" | Belépés/Regisztráció | 2 Megjegyzés | Vita keresése

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!


Re: Fogas ügyek
Küldte: nawesh Dátum: 2006. június 15. csütörtök, 00:11

Parsifal! nagyon fontos dolgokról írtál. A szegedi biofogászt magam is ismerem (máshonnan) egyszer voltam nála... Kicsit vitatkoznék: sajnos ma Magyarországon a gyerekek fogápolását egyáltalán nem tartják fontosnak. pedig a média tele van fogkrém és fogkefe hirdetésekkel::)) Ám az ahelyzet, hogy újságok, könyvek, szakemberek is leírják, hogy elég pl. először fogorvoshoz menni óvodás kórban. Óvodában pedig az a helyzet, hogy teljesen ÓVÓNŐ FÜGGŐ, HOGY A GYEREKEKKEL MOSATNAK-E FOGAT. Feleségem óvónő, így első kézből látom, milyen ételeket (cukros, hús, agyonkászített) kapnak a gyereke és bizony nem mosnak minden étkezés után fogat. Nálunk mindkettőnknek elromlottak a fogai (amit leírtál Parsifal, én még előtte vagyok::(( ) ezért nagyon is figyelünk Sára fogaira. Ahogy kibújtak az első fogai, már gézzel törölgettük és most 5 éves lesz és egy rossz foga sincs. nagyjából fél évente kontrollra visszük fogorvoshoz. gyermekkoromban engem a szüleim nem szoktattak ráa rendszeres fogmosásra, viszont elnézték, ha külát, vagy agyoncukrozott teát ittam. Dédapámnak 33 foga volt és annyival is temették el. mesterem, Swami MaheshwaranandaJi mesélte, hogy gyermekkorában Rajasthánban még annyira tiszat volt a föld, hogy faágat rágcsáltak és homokkal mostak fogat. azóta sok idő eltelt...

Re: Fogas ügyek
Küldte: Megali Dátum: 2006. június 16. péntek, 17:34

Nekem is nagyon tetszett ez a cikk, nagyon alaposan körüljárja a témát... én egy sima magánfogászhoz mentem, 6500/fog az árfekvése... sajna az amalgámokat még nem cseréltettem ki, csak helyrerakattam egy első három fogat... egyikből kiesett a (fehér) tömés és furcsa módon hármat kellett "miatta" tömni. egyébként van valamilyen homeopátiás kivezetőszer (bogyó), ezt én is olvastam éppen amit Parsi Te is mondasz, az egyik Csiszár cikkben....
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron