Betegségek - okok és megoldások

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 18., csüt. 18:35

Érthetetlen ez a vega voltam dolog. Ismerek valakit, aki azt mondta, kiégett ez a dolog belőle. Pedig vegán volt, nó méz, nó bőr. Ledöbbentem. Ezek az emberek emberi gyengék. Csak azért sem állati.
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 19., pén. 16:53

Még évekkel ezelőtt volt egy ismerősöm, aki vega (akart) lenni, két hónapig csak almát evett és majdnem kórházba került.

Én az ilyen példák miatt is gondolom, hogy szükség van a vega étkezéshez egyfajta spirituális alapra.

Amikor én vega lettem, még nekem sem volt ez meg (először fűtött a lelkesedés :wink: :lol: :lol: )később jött a spirituális alap.

elég hamar eljutottam a Parsifal által is emlegetett állapotra:

ha valaki fehéren-feketén bebizonyítaná, hogy a húst nem evés abszolút egészségtelen, akkor sem ennék húst.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 20., szomb. 10:11

Szervusztok!

A nyersevés az ideám. A könyv úgy definiálja a nyersevőt, hogy 75 %-ban nyers és élő ételeket fogyaszt. A 15% a főtt, sült gabonák, ritkán krumpli. Kenyér, kása, tészta. Legtöbbször így étkezem. Néha egy kis párolt brokkoli, tök, mások. Egyébként gyümölcsevésen kívűl egyszer vagy kétszer eszek napjában "töményebbet", szilárdabbat. Így, délelőtt csak gyümölcstáplálkozással roppant könnyű a 75% betartása.

Ezt az emberek nagyon szélsőségesnek tekintik, és viszolyognak tőle, mármint inkább a hallatán. Szeretnék receptajánlásokat az átlagemberségből, a "hétköznapi emberek" állapotából kitörni szeretnőknek. Főleg olyan recepteket, amelyek az összes valamire érzékeny fogyaszthat. Univerzális receptgyűjteményt. Mindenki kenyere, meg ilyesmi. Lisztérzékeny, kandidás, cukorbeteg, vérnyomásos, koleszterines, ... és "relatíve" egészséges. Csak teljes értékű alapanyagokból. A cél elkerülni a egészségre nagyon ártalmas dolgokat, mint pl. forró olaj. Szoktam próbálkozni kenyérfélékkel, főleg barnarizsből, élesztőmentesen. Múltkor egy egész jó pogácsafélét készítettem, barnarizslisztből, őrölt szezámból és reszelt burgonyából. És hát kreálmányaimat szívesen fogyasztom, így kísérletezve magamon.

"Aki új kísérletekbe vág, annak önmagán kell kezdenie. Így hamarabb felfedezheti az igazságot, és Isten mindig oltalmába veszi a becsületes kísérletezőt."
„Mahatma” Gandhi
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 21., vas. 21:49

Szia Szilvi!
A tej, mint hajlamosító cukorbetegség 1.-re doki mondta? Csak érdeklődök a tej hatásairól. :(
Pont a multkor láttam tv-ben a cukorbetegségről, hogy a fiatalkori cukorbetegség (1es tipus) egy autoimmun betegség. Nem egyszerü ügy, Jobbulást Nektek!
gilice
Írogat

Hsz: 67

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. nov. 22., hétf. 9:25

Az orvos is mondta a lehetséges, de még nem bizonyított okok között, és én is olvastam az interneten, illetve diabos újságban erre vonatkozó kisérletet. Ami majdnem biztos, hogy hajlam szükségeltetik a kialakulásához. Egyébként mind a két gyermekem tejkiütéses volt, miközben szoptattam őket - én ittam tejet. Nekem a gyerekorvos mondta, hogy ne igyak tejet, de sok olyan kisbabát látok, aki ilyen kiütéses, és az orvos legfeljebb krémet ír fel a kezelésre.

Igen, autoimmun betegség, önmaga pusztítja el a saját inzulintermelő sejtjeit. Lehetséges, hogy ilyen esetben kellene valami agykontroll, vagy autogéntréning jellegű módszer a szervezet megfelelő működésének a visszaállításához.

szilvi

ui: elolvastam az Élő ételek az egészségért, még hagyott bizonytalanságot bennem, könnyebb volt lemondani a húsról, mint átállni a nyers étkezésre
Szilvi
Törzsvendég

Hsz: 239

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 22., hétf. 18:32

Nem egyszerű az elvek megvalósítása.

Azért kíváncsi lennék a bizonytalanságaid természetére, Szilvi.

Jobbulást mindenkinek!
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 22., hétf. 20:15

Feleségem gyermekkorában tojásérzékeny volt. Lehet, hogy most is az, csak 10 éve már vega é nem eszik tojást :lol:

ennek ellenére az édesanyja rendszeresn készített neki tojásos ételeket. Viszketett nek a sok kiütés, de hát kit is érdekel az, majd eltűnik, hiszen az ételeket csak tojással lehet elkészíteni :wink: :cry:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 23., kedd 13:04

Nawesh, ez igen szomorú, de sajnos ma is ez van: "kit érdekel?"
Láttam múltkor a nagymamám zsírral csinálta a rántást a főzelékbe!! Ezek szerint inkább nem eszem semmit, ami ott készül! Fúj!
Hiába jó kis főzelék.... de benne a DISZNÓZSÍR, meg a jó sok fehérliszt!!
Ez ám az egészséges! Ő már csak tudja!
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 23., kedd 14:48

Szerintem a nagymamákat ezért nem lehet elitélni! Az ő idejükben még éheztek, akkor nagy érték volt a kalória! Nem volt idő azzal foglalkozni, hogy mi az egészséges és mi nem. Túl kellett álni a háborút és az azt követő éhezést. Én is kikérdeztem nagymamámat erről az időszakról. Még a kenyérmorzsát is összeseperték az asztal alól. Ők 10en voltak a családban és 1 évben kb. 10 csirkét + 1 disznót ehettek meg. (Ebből még be is kellett szolgáltatni..)Ez jelentette a változatosságot, mert ezen kivül csak kukoricakása és kenyér volt. Nem volt változatos növényféleség, avokádó, sokféle gabona, esetleg szója, miegymás. A szalonna és a zsír volt az érték, a túlélés jelképe. Persze ma már más, de nagymamám sem fog már megváltozni. Továbbra is a töltöttkáposzta, disznóhússal + disznózsírral készítve a jólét jelképe.. Ez van.
gilice
Írogat

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 23., kedd 18:49

Több olyan esetről olvastam, amikor 80 év fölötti nagyszülő az állatok iránti szeretetből lett lakto-vega. Más betegség miatt, a lánya javaslatára. Ha jól emlékszem, Etka-anyó egyik férfi ismerőse-rokona is már túl volt 70-en, amikor változtatott addigi életvitelén. Korrigáljatok!

Érdekes ezeken a régi időkön, embereken gondolkozni. Érdekes, annyira a hagyományoknak éltek, annyi elfojtott szeretet lappangot bennük, eléggé rabszolgán éltek. Sőt élnek ma is az emberek, főleg a szellemük van megbilincselve.

A változatosság meg nem fontos annyira, amennyire hangsúlyozzák. Ha csak egyféle gabonát eszel, egyféle levelet, egyféle gyökeret, egyféle diófélét, egyfél idénygyümölcsöt, akkor sem lesz az égvilágon semmi bajod, főleg ha ezek a természet szabályai szerint készültek, és az életed is a szerint próbálkozik. Vélemény?
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 24., szer. 12:03

Egyetértek!
A nagymamák is lehetnek vegák. Ez csak rugalmasság kérdése. Nem számít ki hány éves. Az enyém eléggé makacs és be van gyöpösödeve az agya. Sajna ez az igazság, nem lehet szépíteni. De azért érdekes, hogy a konyhájában van mikró, szagelszívó, hűtő, fagyasztó, telefon.. de a főzés marad a régi, azon nem újít. Pedig halad a korral, már ami a technkát illeti.
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 24., szer. 18:11

Ha jól emlékszem Röck Gyula régi (tán 20.század eleje,közepe) természetgyógyász azt mondotta:

"Ha egészséges akarsz maradni, legyél vegetárius."
"Ha meg szeretnél gyógyulni, légy nyerskosztos."

A kozmoterápia "előírt" jelleggel addig csak nyers, amíg a tisztítás folyik, a gyógyulás után megenged néminemű helyesen elkészített gabonát, hüvelyest, gombát, ilyesmit.
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 25., csüt. 1:39

Akkor egyrészt Röck Gyulát gondolom, :lol: beírhatjuk a Híres magyar vegák topicba :wink:

mert gondolom, nem csak beszélt, hanem úgy is élt, ahogy mondta.

Érdekes kérdés a nagymamák , szülők, rokonok vegetáriussága.

Az én szüleim is a háború ideján nőtek fel, földet műveltek. állatokat tenyésztettek egész életükben.

Nem hiszem, pl, hogy az édesapám nem érzékenyül el, amikos meghozzák a kismalacokat. Hiszen olyan szép kis rózsaszínek. Édesanyám pedig becézgeti a naposcsibéket. Majd hónapok elteltével szívvfájdalom nélkül vágják el a tyúk nyakát, vagy döfik a kést a disznóba :cry: :cry:

Mert ezeknek az állatoknak az a dolguk, hogy az ember tápláléka legyen.

Anélkül, hogy bárkit s meg akarnék sérteni:

Lehet, hoyg ez a fajta mentalitás a zsidó-keresztény ószövestségi mentalitásban keresendő:

Isten azért adta a világot, hogy az Uralunk alá hajtsuk?!

Lassan, lassan változnia kell a világnak, vagy el fog veszni :(
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 29., hétf. 12:10

Továbbra is úgy gondolom, hogy nem várhatom el nagymamámtól, hogy vega legyen. Példákat persze lehet hozni, de azok semikép nem igazak általánosan. Mint ahogy fiatalok körében sem lesz mindenki vega, mert esetleg nem elég nyitott, nem érdekli stb..
Ezen kivül pár év múlva mi is pontosan olyan begyöpösödött, szokások rabjai emberek leszünk, mint esetleg szüleink, nagyszüleink. Ki jobban, ki kevésbé. Csak nekünk mások lesznek a szokásaink.
gilice
Írogat

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 29., hétf. 18:32

Nem, tényleg nem várható el, de legalább tudjuk hova tenni ezeket az embereket, az életüket, a kort és környezetet amiben nevelkedtek. Ha ők úgy gondolják, hogy van értelme váltani, és megteszik, akkor az óriási dolog.
Nem értek egyet ezzel a begyöpösödéssel. Hát a madáretetőbe évek óta járó cinke is begyöpösödött? Á, ne így állj hozzá, meg másra se mondd ezt. :)
Parsifal
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: Egészség