Első megjelenés a veg.hu-n: 2004. szeptember 28. kedd, 10:00
A magyar hírlapban jelent meg egy írás a magyarországi vegetárius étkezés helyzetéről.
"Hat éve nem eszem húst elvi, állatvédelmi okokból. Öt évig tejterméket és tojást sem ettem, ám rájöttem, hogy a magyar viszonyok között ez megvalósíthatatlan, szinte semmi nem maradt, amit egy büfében, vendéglőben vagy pályaudvaron enni tudtam volna" – meséli egy huszonhat éves fiú.
A magyar vegetáriánusok többsége még ennyire sem kitartó. Legnagyobb részük néhány hónap után feladja ezt az életformát, talán nem kis részben a kényelmetlensége miatt.
A Magyar Vegetáriánusok Szövetségének néhány éve készült felméréséből kiderül: a hústalan étkezés híveinek hetven százaléka azért lesz vegetáriánus, mert úgy gondolja, ez egészségesebb. A vegetáriánusok körülbelül 15 százaléka filozófiai vagy vallási megfontolásból hagyja el a húst, míg körülbelül ugyanennyien a vágóhídra küldött állatok iránti részvétből nem eszi meg.
A kezdő vegetáriánust az árak is elriaszthatják. A tojás- és tejtermékmentes vegetáriánus ételek alapanyagai általában duplájába kerülnek, mint a hagyományosak. Néhány termék esetében vannak nagyobb eltérések is: a zabtej literje például 685 forintba (2,7 euróba) került egy fővárosi szupermarket biopultján. A húspástétomot helyettesítő padlizsánkrém (200 gramm) 399 forint (1,63 euró), míg csaknem ugyanennyi vegetáriánus sütőzsír 379 forint (1,5 euró).
Forrás: Magyar Hírlap
Nawesh