génkezelt

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Neked mennyire fontos, hogy egy termék génkezelt-e?

Igen, én nem fogyasztok génkezelt termékeket
8
40%
fontos lenne, de sok élelmiszerről nem lehet tudni, hogy génkezelt-e
12
60%
nem érdekel, a fontos, hogy olcsó és finom legyen
0
0 szavazat

Szavazatok száma : 20

g

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. okt. 2., szomb. 10:19

Talán érdemes lenne ebben a témakörben is egy topicot nyitni::))

Olvastam valahol, hogy pl. a világ vetőmagtermelésének a legnagyobb része egy amerikai érdekeltség kezében van, amely a génmanipulációs technikának köszönhetően úgy módosított a a vetőmagokat, hogy azok termését a következő évben már hiába vetik el a termelők, nem lesz termés.

tehát a nagy vetőmag konszerntől függenek.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. okt. 4., hétf. 8:36

Ez már a hibrid vetőmagokról is elmondható, vagy ha lesz is, nem olyan :cry:

szilvi
Szilvi
Törzsvendég

Hsz: 239

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 15., hétf. 21:21

csak részben ide szól, de gondoltam, ezért nem nyitok új topicot 8O

Vásároltam egy babkonzervet.

Tudom, nem olyan jó a konzerv, de időnként megesik :roll:

Tulajdonképpen győzött a reklám, mert a hétvégén a Tescoban jártunk és meg lehetet kóstolni...

ha elég sok helyen sorban állsz, még jól is lakhatsz, vagy legalábbb is enyhítheted a bevásrlás okozta éhséget :wink:

Szóval megkóstoltuk a Bonduell pikáns babkonzervét.

ma a boltban járva pedig a kezem autómatikusan nyúlt a babonzerv felé.

Merthog y amunkahelyemen csak 10 perc szünet van óránként (erről majd másor), így akár meg is ehettem.

s közben néztem a dobozt:

a cég magyar :?:

a Bonduell a Nagykőrösi Konzervgyárat vásárolta meg.

A termék neve Amerikát idézi: Louisana pikáns babkonzerv

A származási helyÍ: Franciaország.

merthogy kies hazánkban nincs ám eladni való bab :cry:

Bocs, ez csak egy kis globaizáció ellenes kirohanás volt...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. dec. 16., csüt. 12:39

Ez a génkezelt vetőmag téma USA-ra igaz. EU egyelőre nem engedi be ezeket a cuccokat nem? A téma elég ködös egyelőre.. Nincsenek vizsgálatok és tapasztalatok, hogy mennyire rossz ez. Osztönösen rossznak gondolom és nem eszek ilyet, de ha nem írják rá valamire úgyse lehet eldönteni:) (A fajnemesítés (pl.: gyümölcsfa, zöldségek) is egyfajta génkezelés, csak nem a laborban kezdődik, hanem a kertben és tovább tart:))
Erről az ami génkezelésről láttam egy filmet, hogy pl. a vetőmag gyártó, az általa gyártott bizonyos vegyszerre rezistensé tette a növényt, ami a többi ugyanilyet elpusztítja.:) Ill. más vegyszerek meg ezt.. Így a növényvédőszereket is ettől a gyártótol kellett venni....
gilice
Írogat

Hsz: 67

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. dec. 16., csüt. 12:41

ami=Ami (USA:)
gilice
Írogat

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. dec. 16., csüt. 12:43

Babkonzervet én is vettem néha, de tele van módosított keményítővel:)
Némelyiknek borzalmas íze van..
gilice
Írogat

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. dec. 16., csüt. 18:42

Édesanyám Bonduelle kukoricakonzervje pedig lengyel. Kukoricáznak a néppel? Nincs itt elég (azaz túl sok)? :\
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. dec. 18., vas. 17:09

Tegnap Szegeden találkoztam egy aláírásgyűjtéssel.

Az élőlánc gyűjtött aláírásokat a génmaipulált termékek ellen.

http://www.elolanc.hu/

ki mit hallott /tud az élőláncról.

ami nekem átjött az eddigi híradásokból, az hitelesnek tűnik... :oops:
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: nawesh » 2006. feb. 17., pén. 18:59

nawesh
Grafomán

Re: g

HozzászólásSzerző: ata » 2006. márc. 14., kedd 5:41

nawesh írta:Talán érdemes lenne ebben a témakörben is egy topicot nyitni::))

Olvastam valahol, hogy pl. a világ vetőmagtermelésének a legnagyobb része egy amerikai érdekeltség kezében van, amely a génmanipulációs technikának köszönhetően úgy módosított a a vetőmagokat, hogy azok termését a következő évben már hiába vetik el a termelők, nem lesz termés.

tehát a nagy vetőmag konszerntől függenek.

Nagyon Windowsos íze van a módszernek.
S ha majd kell frissíteni a vetőmag genetikai összetételét, lesz még természetes "ős" akihez vissza lehet nyúlni?
ata
Írogat

Hsz: 170

HozzászólásSzerző: Norci » 2006. márc. 14., kedd 11:17

génkezelt témában a múltkor egy nagyon durva "titkot" hallottam egy szemináriumon:
több szakértő is megemlitette, hogy mekkora biznisz a génmódositott élelmiszer, méghozzá azért, mert <b>az USA a nyugdijalap pénzeit géntechnológiával foglalkozó cégek részvényeibe fektette... magyarul ha a géntechnológia bebukik, mert az emberek nem veszik a termékeket, mert félnek tőle, és mert nem ismerik a hatását, stb, akkor bebukhat az egész amcsi nyugdijalap, nem tudja majd az állam kifizetni a nyugdijakat. és mivel ez senkinek nem érdeke az amerikai kormányban, meg is született a megoldás: valahogy piacot kell nyerni a gm termékeknek! és hogy máshogy, mint az amcsi befolyásoltság alatt lévő WTO-n keresztül!!! mivel a WTO ugyebár a kereskedelmi akadályok lebontására jött létre, ha itt átnyomják azt, hogy ne érje a gm növényeket, termékeket hátrány, rájuk is vonatkozzon a korlátlan kereskedelem, akkor onnantól kezdve nyert ügyük van... </b>ha belegondolok, zseniális az egész, kár, hogy a mi bőrünkre megy a játék... 8O 8O
Norci
Grafomán

Hsz: 826

HozzászólásSzerző: Norci » 2006. márc. 14., kedd 11:19

ráadásul: elérték azt is, hogy nem kell feltüntetni a paradicsomon azt, hogy gm, mivel azt mondják, hogy attól még, mert "csak beleültettek mondjuk egy halból a hidegtűrésért felelős gént, attól még az ugyanúgy paradicsom marad"... és ugyanolyan elbirálás alá esik, mint a normál pari. ez a hivatalosan elfogadott álláspont. hát no comment. :?
Norci
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2006. márc. 14., kedd 12:36

Hát dugják föl maguknak az ilyen paradicsomot!!!
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: nawesh » 2006. márc. 16., csüt. 23:54

Ma Szegeden a Természetjárók Szövetsége gyűjtött aláírásokat egy nag yronda felfújt paradicsomlifi alatt, hogy Szeged (is) GMO mentes település legyen.

legyen :oops: :wink:
nawesh
Grafomán

HozzászólásSzerző: Norci » 2006. márc. 17., pén. 9:45

Norci
Grafomán

Következő

Vissza: Biokert - bioház