Oldal: 1 / 1

Brokkoli

HozzászólásElküldve: 2011. dec. 17., szomb. 16:31
Szerző: Parsifal
Dátum: 2005. december 20. kedd, 00:05 Küldte: Parsifal

Ezt a káposztafélékkel rokon, körülbelül kétezer éves növényt csak az utóbbi időkben kezdtük felfedezni. Amellett, hogy szép a megjelenése, ellenálló is, tehát könnyű vegyszermentesen termeszteni, és himnuszokat zengenek tápértékéről.

A brokkoli neve az olasz 'brocco' szóból származik, amelynek jelentése 'kar'. A növény a nem túl meleg, inkább a hűvös időjárást szereti, és a nedves talajt. Magyarországon többnyire nyár végén vetik, ősszel és a tél kezdetén pedig aratható a virágos szára.

A legjobb nyersen fogyasztani, így teljesértékű, de kíméletesen, rövid ideig hőkezelve, majd revitalizálva (az elveszett tápértéket koncentrált, nyers anyagokkal: fűszerekkel, hagymafélékkel, pirospaprikával "pótolva") semmiképpen sem ártalmas étel. A nyersfogyasztásra a legjobb az apró magokból készült brokkolicsíra, amely "a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat" (az idézet forrása: http://www.biohalo.com)

Felhasznált cikk: The Crown Jewel of Nutrition - http://www.vegetarianbaby.com/articles/crownjewel.shtml