Vércsoportok szerinti táplálkozás?

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 8., szer. 10:57

Ti se értsetek félre!

Van ez a b12. Azt elismerjük, hogy növényevő az ember. Tehát kizárólag a növényekből álló étrendjével egészséges marad, mint a tök. Így a b12nek hívott akármit is beviszi a növényekkel, vagy azok hatására a testünkben lesz b12. Legalább is az érintetlen, tiszta természetben.

Motmár nincs érintetlen, tiszta természet, mindenhová eljutnak az emberiség "áldásai", a savas esők, stb.
De még mindig elő lehet állítani az élelmiszert vegyszerek nélkül, és frissen enni az növényt, még mindig lehet egészséges a bélflóránk, éppen ezért nem hiszem, hogy egy tabletta az egyetlen megoldás az egészségünk érdekében. Mint a műtét sem az egyetlen gyógymódja a bajnak, hanem a böjt, a vegetáriánus életmód, ...

Ha szedjük, akkor az nem nagy baj, viszont ha nem szedjük, attól még rendben lehet minden.
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 8., szer. 11:08

Tehát objektívan el kell mondani, hogy hozzá kellene jussunk a táplálékból, ha az a legjob minőségű, frisen szedett és evett, ha az ember nem fogyaszt ön- és bélflórapusztító alkoholt, dohányt, drogot.
De csinálnak tablettát is, a biztonság kedvéért..

Így oké a dolog? - így gondoltam én ezt már az elején is...
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: litta » 2005. jún. 8., szer. 12:31

Parsifal írta:
Van ez a b12. Azt elismerjük, hogy növényevő az ember. Tehát kizárólag a növényekből álló étrendjével egészséges marad, mint a tök.

Nekem az a véleményem, hogy ez a tökéletesen egészséges emberre igaz. De miverl nem az aranykorban élünk, kicsit másképp alakultak a dolgok. Szerintem a többezer éves húsevés rányomta fajunkra a bélyegét, és ma már másképpen emésztünk, élünk, gondolkodunk, következésképpen az ideálishoz való ragaszkodás azok számára járható út, akik ideálisan tudnak létezni.
Én elfogadom azt is, hogy a test fizikai táplálék, levegő, víz nélkül is életben tud maradni, de ahhoz a léleknek másfajta létmódban kell lennie.
Az emberi szellem csodákra képes, de akié nem, az jobb, ha nem bizonygatja magának, hogy semmi bajom nem lesz ha nem veszek levegőt.
Vannak olyan emberek , akik a nyers ételeket meg sem tudják emészteni.
Szóval ezzel azt akartam mondani, hogy ami az egyik embernek jó, az a másik embernek nem feltétlenül az.
litta
Írogat

Hsz: 141

HozzászólásSzerző: parika » 2005. jún. 8., szer. 15:19

mivel ez a thread a b12-s forummá alakult, küldök egy linket a német fórumból, ahol luisa (táplálkozástudományt tanult) megprobál egy kis rendröl gondoskodni, mert nagyon sok a tévhit, és hamis források...

tehát azoknak akik tudnak németül talán hasznos információ:

http://vegan.de/foren/read.php4?f=10&i=55057&t=55057

akik meg nem, azoknak megigérem hogy nemsokára összefoglalom magyarul az olvasottakat...
parika
Törzsvendég

Hsz: 387

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 8., szer. 17:16

litta, te a felnőttekből indulsz ki, úgy látom. márpedig nézz meg egy gyereket. Nyers a tej, amivel életét kezdi, és utána is a nyers ételeket nagyon szereti, ha kap egyáltalán. Igen a felnőttek, akik főtt, húsos koszton éltek, és egyből áttérnek a nyerskosztra, azok akár bele is halhatnak. Nem elsősorban a megnememészthetőség miatt, hanem azért, mert az élő ételek hirtelen feloldják a sok toxint, ami a főttből, a húsból a testben lerakódott. Ezt Székely Prof mondja, én csak ide írom. Utánajárhatsz a könyvbeiben, és azthiszem van egy kis tapasztalatom is ezügyben. Azelőtt én is főttet, húsosat ettem, most nem...

a generációkon át tartó húsevő emberi lét nem okozott lényeget érintő változásokat, ezt is nálam hitelesebb emberek mondják, legközelebb idézem őket.

megtaláljuk az igazságot!
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. jún. 9., csüt. 9:11

egyetértek, parsi, ezért is fontos a fokozatosság. nem lehet egyik pillanatról a másikra csak úgy váltogatni, semmilyen irányban, mert tényleg súlyos gondokat okoz.

itt van pl jablko, nála semmilyen káros hatás nem lépett fel - bár ő is mondta, hogy ledobott a szervezete 10 kilót -, de ez nem azt jelenti, hogy nem veszélyes. azért ezek durva beavatkozások az addig megszokottba, még ha az rossz is volt, akkor is ahhoz szokott a szervezet, és a testünk szerintem nem tudja olyan gyorsan követni az agyi (lelki) változásokat.

viszont az is tény, hogy a kettő egymás nélkül nem megy: ha valaki áttér vegán életmódra, de nincs meg a belső meggyőződés, érettség, stb, akkor az is komoly problémákat okozhat, pl hiánybetegségek formájában.

szóval én a lassú víz partot mos stratégia híve vagyok, és mindennek eljön az ideje. mindent a maga idejében, és még tudnék pár ilyen közhelyet, de megkíméllek benneteket tőle :D
Norci
Grafomán

Hsz: 826

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 9., csüt. 10:24

"A civilizáció alapvető változásokat hozott létre az ember életmódjában, de emésztőrendszere ugyanaz maradt, mint az ősidőkben." - Schirilla
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: litta » 2005. jún. 9., csüt. 14:39

Parsifal írta:a generációkon át tartó húsevő emberi lét nem okozott lényeget érintő változásokat, ezt is nálam hitelesebb emberek mondják, legközelebb idézem őket.

Szerintem az emberi szellemre hatott ez a folyamat. Az ember lelki okok miatt eszik húst, vágyból, nem tudománytalanságból. Nem az értelmi belátás vezet változáshoz, hanem a vágy megszűnte. Innentől kezdve, akiknek vágyuk van rá azoknak szükségük is van rá, hogy ez a vágy megszűnhessen valamilyen módon. És szerintem ha valaki megtagad valamit magától, amire őszintén vágyik az hiánytünetekhez vezet.

Szerintemnem attól hiteles az állítás, hogy ki mondja, hanem pusztán az értelme alapján el lehet dönteni. Persze van amit nem árt bizonyítani, de se a te , se az én állításomat nem lehet bebizonyítani. Másból indulunk ki.
litta
Írogat

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. jún. 10., pén. 9:29

szerintem az igaz, hogy a vágy miatt eszünk húst, plusz a megszokás, de az értelmi belátás az, ami felülkerekedhet a vágyon, és mondhatja azt a testnek, hogy nem engedek a vágynak, akármilyen finom, hiszen halálon keresztül vezet hozzá az út... :idea:
Norci
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 10., pén. 10:21

...és az ember betegségeit, és halálát is okozza :!:
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: litta » 2005. jún. 10., pén. 12:48

Az ember teste, ha vegetáriánus, ha nem előbb utóbb meghal. Az anyag állandóan változik, ez szükségszerű.
A haláltól való félelem miatt vegetáriánusnak lenni nem hosszútávú folyamat.
Van egy ismerősöm aki évekig vega volt, szigorúan betartott minden előírást, és amikor olyan emberek meghaltak, nem túl idősen, akiktől tanult, akkor kiábrándult az egészből és újra elkezdett húst enni. Egyébként szerintem jól tette, mert vágy volt benne a húsevés iránt, amit évekig kínkeservesen tartott kordában.
Az értelem nem szünteti meg a vágyat. Ez már filozófiai kérdés. Az ember kordában tarthatja magát , de annak mi értelme. Nem akarok meghalni ezért inkább nem is élek? Vannak akik a szexről beszélnek így, de szerintem az elfojtás soha nem vezet jóra. Az értelem képes az embert középúton tartani, de teljesen elfojtani a vágyakat nem lehet, akármilyen intelligens valaki.

Félreértés ne essék amikor abbahagytam a húsevést volt hogy vágytam rá, de ez nem tartott sokáig. Ha vágynék rá akkor viszont újra húsevő lennék, bár ezt elég nehezen tudom elképzelni.
litta
Írogat

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. jún. 10., pén. 13:31

az, hogy a vegi életmóddal még az életünket is meghosszabbítjuk, hab a tortán (nem a halálfélelem szüli), és nagyon fontos dolog például azoknak, akik spirituális dolgokkal foglalkoznak. hiszen ha valaki jobbítani szeretné a világot, segíteni másokon, feladatát teljesíteni, életcélját megvalósítani, stb, akkor nagyon nem mindegy, hogy erre 40, vagy 60, vagy 80 éve van... magunktól és ezzel a világtól vesszük el az esélyt a fejlődésre, ha önpusztító módon élünk...

annak, hogy valaki meghal, ezer oka lehet, én nem gondolom, hogy a vegi életmód miatt történt a haláluk. ha így lenne, már te sem lennél rég vegi. :?

a húsevés iránti vágy olyan szinten berögzül az emberekbe, hogy csak évek múlva távozik a tiszta étkezéssel, erről sok tanítás létezik. a vágyat alapjában véve tényleg nem helyes elnyomni, viszont: vágy és vágy között is óriási a különbség! vannak olyan vágyak, amelyek bizonyos jogi, erkölcsi, etikai, stb keretek között megvalósíthatóak, azokat ne is nyomjuk el. de azokat, amelyek ezekbe ütköznek, nem valósíthatjuk meg! például erőszak: megkíván egy férfi egy nőt, de nem viszonzott ez a vágy, így a férfi csak erőszak útján tudja a vágyát teljesíteni... akkor joga lenne hozzá, hogy megerőszakolja, hiszen vágy ébredt benne a nő iránt??? hát szerintem nem. és itt az elnyomás sem jó megoldás, hanem ezekkel a vágyakkal meg kell küzdeni, feldolgozni, átalakítani. és mivel? az értelmünkkel. mert felfogom, hogy nincs hozzá jogom, hogy kényszerítsem, megöljem, megegyem, stb.

azokat a vágyakat, amelyeket helytelenítünk, dolgozzuk meg, amiket helyesnek tartunk, és megvalósíthatóak a fent említett korlátok között, valósítsuk meg.

én pl a húsevéssel úgy vagyok, hogy kezdetben álmodtam rántott hússal, és reggel, amikor felébredtem, és visszaemlékeztem rá, elszörnyülködtem, és tudatosítottam magamban, hogy a hús bár tényleg finom, én nem fogom megenni, mert ilyen-olyan hatása van. és ez az értelem győzelme a vágy felett.
Norci
Grafomán

HozzászólásSzerző: litta » 2005. jún. 10., pén. 16:39

Ez te vagy, de szerintem vannak olyan emberek is, aki étizedes vegetáriánus életmód után is vágyat érezneka hús után és pusztán ideológiából nem eszik azt, amit szeretnének, ezt viszont hülyeségnek tartom.
A másoknak ártás egy olyan témakör ami megint más lapra tartozik. Hogy az eber mivel árt, mivel használ az hol dől el? Nem mindíg az a jó, ami annak látszik. Ha abbahagynám az autózást, az lehet hogy többet jelentene nem ártás szempontjából, mint hogy vegetáriánus vagyok.
Az is lehet, hogy mondjuk egy férfi megerőszakol egy nőt, s annak a nőnek az lesz élete legjobb szeretkezése, hálás lesz és boldog. Mindent meg lehet fordítani.
A vágy nem jogosít fel semmire, de vajona növények vágynak arra hogy mi megegyük őket? Állítólag ők is képesek félni és sikoltani. Vagy mondjuk az oroszlánt nem jogosítja fel a vágya hogy megegye a gazellát? Persze hogy nem. Ebben az életben az embernek sokmindenhez nincs joga, csak szabályai vannak. De ennek semmi értelme. Nem azt mondom, hogy az ereszd el a hajam életmód, meg az állandó égés jó megoldás, de a feszült önmegtartóztatás az mégrosszabb.
Azt hinni magunkról, hogy jobb emberek vagyunk, mert vegetáriánusok lettünk meg szintén csapda.
Találkoztam olyan emberrel, aki mániákus húsevő volt, mégis sokkal magasabb szellemi színvonalon volt, akár a nem ártás tekintetében mint én.

Elnézést kérek mindenkitől, hogy szeretek vitatkozni. :twisted:
litta
Írogat

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 11., szomb. 8:36

Kár "elszellemeskedni" a tényt, hogy az ember vegetáriánus lény. Ha húst eszik, akkor a Természet (Isten, Teremtő, stb.) által teremtett REND ellen tesz. A húsevés vágya kialakult dolog. Litta, a gyerekeket miért nem veszed figyelembe? Ők maguktól sohasem ennének húst. Így vágyuk se alakulna ki a húshoz. (arról nem is beszélve, hogy az ízre van vágy, nem a hús anyagára!) Ez egy természetelllenes szokás-vágy.

"Ha abbahagynám az autózást, az lehet hogy többet jelentene nem ártás szempontjából, mint hogy vegetáriánus vagyok. " - mondjuk ebben van igazság...

Nem kívánom, hogy megerőszakoljanak, na de aki ilyet mond:
"az lesz élete legjobb szeretkezése, hálás lesz és boldog", az vagy tapasztalatból beszél, vagy akár vágyik egy ilyenre (és többre nem), vagy ... na én ezt nem értem.

A növényeknek nem a vágyukról van szó, hanem a rendeltetésükről. De ha így nézzük, az alma vágya, hogy megegyük, és ne a WC-be vezessük el a magját, hanem a Természetbe, hogy esetleg új fa sarjadjon belőle.

Állatoknál és embernél szintén rendeltetés van. Az állatok többnyire nem térnek el ettől, az ember már eltért. Az állatok a Természetben nem betegek, az ember épített világában igen. Az állatok nem fenyegetik pusztulással az életet, az ember igen. Ez lenne a rendeltetésünk? Ugye nem?

"Azt hinni magunkról, hogy jobb emberek vagyunk, mert vegetáriánusok lettünk meg szintén csapda. "

Ez nem csapda. Nem arról szól a dolog, hogy fényezd magad, nem arról szól, hogy jobb vagy mint a másik, és ez a tudat hatalmassá tesz, hanem, hogy jobban érzed magad. Ez nem kifelé szól, nem más miatt leszel vega, hanem a bensőd kívánsága miatt. Kit érdekel a többi ember véleménye! Az nem rád tartozik.

Ajánlom figyelmedbe Jézus Esszénus evangéliumban mondott szavait!
http://esszenus.uw.hu/masodikkonyv_2.htm#tanito

"az, hogy a vegi életmóddal még az életünket is meghosszabbítjuk, hab a tortán, nem a halálfélelem szüli"[url][/url]
Parsifal
Grafomán

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. jún. 11., szomb. 11:43

Találkoztam én is olyan húsevőkkel, akik nagyon magas szellemi színvonalon voltak, és úgy gondoltam, hogy a hozzáállásukkal akár vegák is lehetnének. De ez nem jelenti azt, hogy ha valaki felismerte az ilyen módon való nem-ártás lehetőségét, az ne éljen vele.
Szerintem sem jó, ha valaki erőszakot tesz a természetén azzal, hogy nem eszik húst, pedig jól esne neki. Az a baj, hogy akik nem teljes belső meggyőződésből lettek vegák, hanem fellángolásból, vagy nem tudom miből, gyakran visszatérnek a húsevésre - aztán pedig szépen lejáratják a vegákat a megváltozott véleményükkel.
Az a megerőszakolás, amiről beszélsz, Litta, szerintem nem megerőszakolás, vagy nem tudom, mit gondoljak.
A gyümölcsök pedig miért ne vágyhatnának akár arra, hogy megegyék őket...? Illatosak és finomak, ellenben a hússal, amit ép érzékszervekel rendelkező ember fűszerezés nélkül és nyersen nemigen tud megenni.
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

ElőzőKövetkező

Vissza: Táplálkozás