Oldal: 4 / 5
Elküldve:
2007. jan. 3., szer. 0:55
Szerző: east
Parsifal írta: Csicseriborsóleveske, főzelékecske, köretecske, valami fincsi lesz.
Ez jó...
Hasonlóak a tapasztalatok. Növelni kell a termésátlagot mihamarabb
Elküldve:
2007. jan. 3., szer. 0:56
Szerző: east
Na, kézzel akkor inkább nem idézek
Elküldve:
2007. okt. 12., pén. 19:53
Szerző: echnaton
Szervusztok!
Segítenétek egy kezdőnek?
Ha megírnátok, hogy mit hogyan, miben, mivel, miért érdemes csíráztatni, nagyon sokat segítenétek!
Előre is köszönöm!
Attila
Elküldve:
2007. okt. 27., szomb. 1:36
Szerző: spenot
Parsifal...
Tok jo hogy csinaltal csicseriborso csirat.
De ha mar ilyen szepen kibujtak, ne rontsd el a dolgot a hokezelesse.
Csak ugy adnak neked eleterot ha "elve" eszed meg oket.
Persze ez nemcsak a csics.borso csiraval van igy.
Ha nem tul szimpi az izuk, erdekes nyers onteteket keszithetsz hozza, vagy kombinalhatod egy csomo egyeb elo zodseggel egy szuper energia salataban.
Elküldve:
2007. nov. 28., szer. 19:42
Szerző: balint_levente
Vettem biobúzát, gondoltam végre lesz saját csírám. Persze az első próbálkozásaim sikertelenek voltak. Minden alkalommal bepenészednek a búzaszemek, fogalmam sincs hogyan kéne jól csinálni. A boltos azt mondta hogy egy nedves befőttes üveg falán megtapadnak az enyhén vizes búzaszemek, naponta mossam-öblítsem át, és nem fog penészedni - de penészedett. Segítsetek, hogyan csináljam? Köszönöm előre is...
Elküldve:
2007. nov. 29., csüt. 10:01
Szerző: Norci
sziasztok!
A napfényes élet alapítvány egy napos (délutános) "csíráztatás fortélyai" foglalkozását tudom ajánlani minden kezdő/leendő csíráztatónak! Tel: 311-9999, vagy 30/311-9999.
üdv,
N
Elküldve:
2008. márc. 16., vas. 18:55
Szerző: Jonna
Sziasztok!
Csíráztattam és sikerült, szépen előbújt a búza és a lucerna is. De a zab meg se moccan. Van ötletetek, hogy miért?
És a hűtőben tárolást ti hogy oldjátok meg? Maggal együtt vagy valahogy levágjátok a csírákat a magokról.
Elküldve:
2008. márc. 17., hétf. 12:51
Szerző: giyandeva
Szia Jonna!
Vannak magvak melyek nem igazán a csíráztatásra lettek kitalálva. Lehet ilyen a zab is. A gabona csíráktól én mindíg felpuffadtam.
A tönköly nekem is jól csírázott anno. Ismét szeretnék vele próbálkozni.
A csíráztatásnál tapaszatalataim szerint a csíramag minősége és az öblítő víz (szűrt víz a legjobb) minőségére kell odafigyelni. Én reggel kb 8 kor, du. 5 körül és lefekvéskor kb 11 kor öblítem át a csírákat. Ez napi 3x2 perc max.
Csíráztatni javaslom az alábbiakat - tapasztalatom szerint nagyon egyszerűen termeszthetőek:
-mungó bab
-napraforgó (fekete színű héj)
(ezek sima kerámia tálban is gyönyörűen nőnek 1 éjszaka áztatás után)
Szerintem ilyesféle magokkal érdemes még próbálkozni:
http://www.vegetarianus.hu/irasok/csira.html
Én most a Biorganik csíráztatójával próbálom életre lehelni a mini magokat mint a lucerna, retekmag stb. kíváncsi vagyok. A tapasztalataimról pár nap múlva beszámolok!
Elküldve:
2008. márc. 17., hétf. 13:11
Szerző: Jonna
Szia Giyandeva!
Hogy érted, hogy nem csíráztatásra lettek kitalálva. Az van ráírva, hogy alkalmas rá és a búza, ami uolyan csomagolású, az kibújt. De majd még kísérletezem, mert közben rájöttem, hogy a zab a 3 emeletes csíráztatótálam legfelső "polcán" volt, lehet, hogy azt nem szerette, mert lehet, hogy nem volt elég pára.
Maradt még egy kérdésem, éspedig, hogy maggal, vagy mag nélkül teszitek a hűtőbe őket?
Elküldve:
2008. márc. 18., kedd 9:57
Szerző: giyandeva
Szia Jonna!
Természetesen "maggal együtt" marad végig a csíra. Ha gondolod tedd a csírákat a hűtőbe, de szerintem ekkor is javasolt átöblögetni, a hűtés miatt max. nem fognak nőni értelem szerűen. Én általában hagyom nőni őket, amíg el nem fogy az összes csírám.
pl. legutóbb a mungóbabom már kész növénykévé nőtt meg 1/2cm es sziklevelekkel!
Jó volt.
Hogy valami nem alkalmas csíráztatásra azt arra értettem, hogy vannak gabonák magvak, amik házi körülmények közt nehezen csíráznak. Pl. a zsázsa benyálkásodik és nagyon könnyen bedohosodik - jobb földbe ületni és úgy leszüreletelni a zöldjét -
A gabonákkal nekem az volt a tapasztalatom, hogy nehezebben bírhatók csírázásra. De persze mindenkinél EGYÉNI mikroklíma van. Tehát ami az egyik embernél működik, az nem biztos hogy a másiknál is, és fordítva. Szóval próbálkozz! Lehet, hogy sikerül kialakítani az idális körülményt a zabodnak a csírázáshoz.
Sok sikert!
Üdv., Gábor
Elküldve:
2008. márc. 18., kedd 13:20
Szerző: Jonna
Köszönöm az okítást. Az első "szüret" megvolt. Nagyon finom.
A többi megy a hűtőbe és már növesztem is a következő adagot. Nagyon jó nézni, ahogy nőnek, és hátha a zab is hajlandó lesz.
Elküldve:
2008. márc. 19., szer. 18:59
Szerző: sedit
Sziasztok,
Én apró magokat egyszerűen befőttesüvegben szoktam csíráztatni. Belerakok kb 2 evőkanál magot az üvegbe, engedek rá vizet és otthagyom éjszakára ázni (vagy reggeltől estig). Utána az üveget lekötöm gézzel. Rárakok 2-3 réteg gézlapot az üveg szájára és befőttesgumival rögzítem. Az áztatás után a víz szép sárga lesz. Ezt a gézen keresztül leöntöm. Lassan kell önteni, akkor nem fog az összes mag a gézen kikötni.
A leöntött áztatóvíz állítólag jót tesz a szobanövényeknek - még nem próbáltam ki, mindig megy a lefolyóba.
Az áztatóvíz leöntése után addig kell mosni a magokat, míg a mosóvíz teljesen színtelen nem lesz. általában 2-3-szor elég. Ez úgy történik, hogy a gézen keresztül engedek vizet az üvegbe, aztán kiöntöm.
Ha ezzel megvagyok az üveget szájával lefelé ferdén egy tálba rakom és a tál széléhez támasztom. (hogy a még kicsöpögő víz ne áztassa el az asztalt).
Ezután naponta egyszer leöblítem a magokat. Száraz lakásban lehet, hogy kétszer is kell öblíteni, hogy ne száradjon ki. Mikor kezd nőni a csíra, akkor általában összegombócosodik - az öblítéskor a vízzel kicsit szét szoktam rázni.
Mikorra megtelik az üveg, addigra szépen ki is zöldül acsíra. Hűtőben 2-3 npig eláll.
Így lehet csíráztatni, lucernát, retket, mustárt - mindent ami iyen apró mag.
Babot és lencsét úgy szoktam csíráztatni, hogy beáztatom éjszakára, mint ahogy főzés előtt egyébként is. Utána egy gyümöcsmosótálba vagy tésztaszűrőbe átöntöm, csap alatt leöblítem. A szűrőtálat egy tányérba állítom. Egyszer naponta (száraz helyen lehet, hogy kétszer is kell) leöblítem a csap alatt. Mikor megjelennek az apró csírák, kész. Hűtőben ez is eláll egy-két napig. Fontos, hogy ne közvetlenül öblítés után kerüljön a hűtőbe - vagyis az utolsó öblítést hagyjuk ki.
Ebből a csírázott babból ugyanolyan bablevest lehet főzni, mint a "rendes" babból, csak sokkal rövidebb ideig kell főzni. A csírázott babból készült ételt általában az is meg tudja enni, akinek a babfélék nehezen emészthetőek.
Én úgy tudom, hogy babféléket még csírázva se jó nyersen enni - egy rövid hőkezelés kell nekik.
Edit
Elküldve:
2008. okt. 15., szer. 11:07
Szerző: Szilvi
Sziasztok!
Csíráztattam mungó babot, hosszú gyökérkéje van, egész jó ízű, bár nem olyan finom mint a bolti
Az a kérdésem, hogy mely része fogyasztható NYERSEN, mert boltban csak a gyökérkék szoktak a dobozban lenni ?
Nálam pedig van gyökérke, mag maradvány, és levélke (sziklevél?)
Elnézést a nem éppen szakszerű leírásért
Szép napot!
Szilvi
Elküldve:
2008. okt. 15., szer. 14:27
Szerző: akralgob
Szerintem az egész, úgy, ahogy van. Legalábbis mi megesszük mindenestül a mungóbabcsírát. Mondjuk a magmaradvány (a héja) az le szokott jönni néhány átmosás után, és marad a levél meg a gyökér. (Nem is értem, hogy a boltiba miért szedik le a legjobb részét...
)
Erről jut eszembe, éd'sanyám reformnő, láttam nála KONZERV mungóbabcsírát!!!
...nocomment... ecetes, mint ahogy a kínai éttermekben adják...
.
Elküldve:
2008. okt. 16., csüt. 9:59
Szerző: Boldogsag