Oldal: 3 / 5

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 0:51
Szerző: giyandeva
Nekem nincsen csíráztatóedényem, de jó eredményeket értem el, ha egy tálcára bevizezett majd enyhén kifacsart rongyot terítettem s erre raktam a csírákat.

A legjobb eredményem a búzával van.:) Csicseriborsó sikerült még. A lencse az nem tűnik annyira kósernak...

Én is azt gondolom, hogy fontos szerepe kéne hogy legyen táplálkozásunkban a csíráknak.

Egyébként a bio tönkölybúza 12 óra ázás után már csírakezdeményeket produkál kb 05, mm eseket. :)
Én ma így raktam a saliba, finom volt.


ps.:
milyen csírázóedénybe érdemes befektetni? tudnátok tanácsot adni?
köszi


Üdvözlettel Gábor

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 6:02
Szerző: mandula
Én meg szitában szoktam csíráztatni... :oops:
Most próbáltam bio tönkölybúzával, de csak nem akart kicsírázni, egyszerűen szétázott... :( máskor mindig sikerült

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 18., szomb. 20:06
Szerző: giyandeva
legközelebb biztos sikerül! :)

HozzászólásElküldve: 2006. máj. 11., csüt. 20:03
Szerző: mandula
Lenmagot csíráztatott már valaki? :D
Nekem ez se jött össze, merő egy maszat lett az egész :( :D

HozzászólásElküldve: 2006. máj. 12., pén. 10:46
Szerző: Parsifal
Én már próbáltam, de ugyanazt tapasztaltam, mint mandi. Szerintem ezt rongyon érdemes megpróbálni. Vagy egyszerűen ledarálni a száraz magot, vízzel felönteni, egy kicsit sűrűsödni hagyni, ízlés szerint fűszerezni, édesíteni, és kész az élő lenmagos étek, a mártogatós. :) Próbálkozzunk bátran!

HozzászólásElküldve: 2006. máj. 12., pén. 11:56
Szerző: mandula
Ledarált lenmagból már én is sokféle dolgot csináltam. Mártogatósokat, sőt "pudingot" is fahéjjal, mazsolával :D :P
Csak csíráztatásra nem volt túl jó, mint ahogy a zsázsa sem.

HozzászólásElküldve: 2006. máj. 12., pén. 12:40
Szerző: giyandeva
A lenmag ill. zsázsával én is hasonlóan jártam. Egy nyálkás masszává állt össze az egész. Mintha "zselatin" massza lenne. Nem tudom van e rá megoldás, mert a nedves ruhára meg ráragad...

Ellenben nem tudom tudjátok, e hogy migis van öröm az ürömben, mert kihasználva a lenmag nyákosságát, 1 ek áztatott ilyen "zselés" lenmag 1 tojás fehérjét helyetesít... :D

Apropó lenmag, próbáltátok már serpenyőben megpirítva? nagyon finom! lehet szendvicsre vagy bármire. Hihetetlen könnyő és finom aromája lesz...

HozzászólásElküldve: 2006. nov. 13., hétf. 19:21
Szerző: baraka
Zsázsát úgy tudsz jól csíráztatni, hogy egy nem túl magas oldalú műanyag tálba teszed az átöblített magokat, szépen elsimítva, egy rétegben. Aztán naponta kétszer csak úgy kézzel, finoman vizet spriccelsz rá. Mert így egyben marad a "zselatin" massza. Gyönyörűen meg fog nőni kb. 3-4 centisre is, és mikor enni akarsz belőle, csak végy ki belőle annyit, amennyi kell. A többit hagyd a tálban, és öntözgesd... míg el nem fogy!
Nekem ez így nagyon működik!

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 11., hétf. 14:51
Szerző: east
Sziasztok!
Én eddig otthon nem csíráztattam, de gondoltam most kipróbálom mert egyre ritkábban kapok a kedvenc retekcsírámból.

A kérdésem az, ha csíráztatok vmit, akkor minden típusú csíráztatott növénynek a csíra része az ehető, ugye? Vagy van aki megeszi az egészet? (mag v. hüvelyes rész)

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 11., hétf. 17:10
Szerző: baraka
Én megeszem az egészet. De a levált magburkok nagy részét el lehet távolítani úgy, hogy tésztaszűrő kanálba teszed a kész csírát, és folyó vízzel átöblíted. Tehát nem sima szűrőben, hanem nagylukú tésztaszűrőben mosd át. Vagy tisztítsd meg alaposan a mosogatót, engedd föl vízzel, és tedd bele a kész csírát. A maghéjak az alján fognak maradni, a többit kézzel halászd ki a vízből.
De fölösleges, mert ehető az egész.
A kész csírát mindig terítsd szét egy tiszta konyharuhán, és mikor már csak alig nedves, akkor tedd nylonzacsiba, és hűtőbe, különben nem áll el. Én a nylonzacsit késsel be szoktam szúrkálni mindenütt, hogy a csírák tudjanak szellőzni. Így akár másfél hétig is eláll a hűtőszekrényben.
Amit nem tanácsos megenni: a csicseriborsót, mungóbabot, egyéb babféléket nyersen, mert olyan fehérjét tartalmaznak, ami így majdnem emészthetetlen. Ezeket vagy párold meg kicsit, vagy szedegesd le a csíráját, az fogyasztható külön nyersen is.

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 15., pén. 12:51
Szerző: east
Köszi az útmutatást.
Beszereztem a magokat, hétvégén jön a nagy csíráztatási esemény.

Ízesítésnek főzésnél jók a csírák?

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 15., pén. 13:42
Szerző: Szilvi
Életemben először csíráztatok csicseriborsót. Egyszerűen soknak találtam a beáztatott mennyiséget, és nem főztem meg mindet. Szépen csírázik. Eddig nyersen ropogtattam el belőle néhány szemet, de Barakát olvasván, ezt inkább hanyagolni fogom! Véletlen (?), hogy éppen most írta ezt le :-)

További szép napot!

Szilvi

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 15., pén. 22:27
Szerző: baraka
A csírákat szerintem nyersen a legjobb fogyasztani. Önmagukban, vagy salátákba keverve, vagy szendvicsre téve.
Nem igazán ízesítenek, és ha főzöd, a bennük lévő sok egészségesség eltűnik. Amúgy meg frissen istenien ropogósak, jóízűek.
Nagyon szeretem úgy készíteni, hogy csak csírát (retek, lucerna, vagy ami éppen van) teszek egy kis tálba, olívaolajjal meglocsolom, picit sózom, és egy kevés citromlét csöpögtetek rá. Fennséges!

------------------------------------------------------------------------------------

Egy nap Banzan a piacon sétált, és meghallotta, amint egy vevő így szól a mészároshoz: - A legszebb darab húst kérem!
- Itt minden a legszebb! - válaszolt a mészáros, - nem talál egyetlen darab húst sem, amely ne a legszebb volna.
Ekkor Banzan megvilágosodott.

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 18., hétf. 23:28
Szerző: east
Megvan az első aját retekcsíra "ültetvényem" Pár nap, s meglátjuk eredményes volt-e a próba. Ha igen, több frnton is megkezdem a termelést 8)

HozzászólásElküldve: 2006. dec. 29., pén. 0:20
Szerző: Parsifal
kész van a csicseriborsó csírám (egy tányérnyi). van vagy egy centis a kis gyökerük. Aranyos. de nyersen inkább nem kérem. Viszont egy kis hőkezelést ha kap, bekapom. Csicseriborsóleveske, főzelékecske, köretecske, valami fincsi lesz.