Gyanús, de ehető dolgok

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Gyan

HozzászólásSzerző: litta » 2006. ápr. 11., kedd 0:37

Én elég falánk ember vagyok, bevallom őszintén. Imádok mindent megkóstolni amivel a természetben találkozok. Imádon a tulipánszirmokat, és nemrég megdézsmáltam égy vadszilvafa virágrügyeit. Nem lettem beteg tőle, szóval nyilván ehető :D
Nemrég vásároltam a boltban fenyőlekvárt, na jó, ezt valószínűleg rosszul fordítottam. Szerintetek ehetőek nyersen a friss fenyőhajtások?
Örülnék ha írnátok olyan a természetben fellelhető ehető növényeket, amiket nem szokás nálunk megenni.
litta
Írogat

Hsz: 141

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. ápr. 11., kedd 8:33

A pityapng biztosan tudom ehető. Levele-szára kíváló salátákba, különösen tavasszal. csak hol lehet ólommentesen beszerezni??? :roll:
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: Megali » 2006. ápr. 11., kedd 8:54

Amiről én tudok: tyúkhúr (szebben hangzó neve: csillaghúr), madársóska (ez állítólag a sóska vadon termő rokona)...
aztán, amit Giyandeva írt: a pitypang levele (én a száráról nem hallottam). fontos, hogy friss legyen, mert a már kicsit idős levelek kesernyések...
ezeket már próbáltam keverve reszelt sárgarépával, esetleg céklával, kicsit ízesítve.

olvasmányaim alapján tudom, hogy a papsajtot ették régen a gyerekek.
(a papsajt más néven erdei mályva.)

én kertészkedés közben szoktam begyűjteni ezeket, így garantáltan ólom- és
vegyszermentesek...
most ennyi jut eszembe...

Üdv.:
Renáta
Megali
Néha írogat

Hsz: 44

HozzászólásSzerző: mintaka » 2006. ápr. 11., kedd 12:52

Szia!

A Tiszafa (Taxus baccata) piros, húsos magköpenye ehető (finom, édes), de vigyázat, a fa összes többi része erősen mérgező.
mintaka
Írogat

Hsz: 78

HozzászólásSzerző: mintaka » 2006. ápr. 11., kedd 16:08

... a fehér akác virága is ehető :)
mintaka
Írogat

Hsz: 78

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. ápr. 11., kedd 16:14

eszembe jutott még valami:

A csipkebogyó termése, de csak miután megcsípte a dér. Nagyon finom lekvár készíthetpő belőle. Ez az un. hecsedli.
giyandeva
Grafomán

HozzászólásSzerző: mandula » 2006. ápr. 11., kedd 16:14

A friss fenyőhajtásokat én is gyakran ettem régebben, amíg nem találtam az egyikben egy csúnya bogarat, és el nem ment a kedvem tőle... de azt hiszem, ehető :)
Az ibolyát szintén hamarabb megeszem, mint hogy otthon elhervadna, akárcsak az akácvirágot.
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

HozzászólásSzerző: nawesh » 2006. ápr. 11., kedd 16:16

Tyúkhúrt szendvicsbe tettem, de salátába is jó lehet

az akácfa virágot anyukám gyerekkorában a palacsinta tésztába tette bele
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Megali » 2006. ápr. 16., vas. 14:31

most nézelődtem és a kertben találtam herét is, mármint lucernát.

sajnos a magas talajvíz miatt nem teszem le a nagyesküt, hogy nem lesznek-e szennyezettek most a kerti növényeim... pl. a szomszédnak kiáradt az emésztőgödre, az nyilván bejut a "mi" talajunkba is... szegény giliszták meg a járdára jönnek meghalni...
Megali
Néha írogat

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. ápr. 16., vas. 19:20

Erdő-mező járó ínyenceknek találtam néhány dolgot :)

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/zk31.htm

7.1. Vadon termő ehető növények
Gyümölcsök: áfonya (vörös és fekete), berkenye, bodza (fekete), csipkebogyó, galagonya, kökény, málna, som, szamóca, szeder (hamvas, fekete és erdei), vadalma, vadcseresznye, vadkörte (vackor), vadribizli...

Fűszerek: boróka (bogyó), borsikafű, citromfű, édeskömény, kakukkfű, komló, szurokfű, vadtorma (gyökér)...

Magvak: bükkfa makktermésének magja, mogyoró ...

Saláták, levesek: bükkfalevél (fiatal), csalánlevél (fiatal), kígyóhagyma levele, komló (fiatal "toboz"), madársóska levele, martilapu levele, "papsajt" (mályva) termése, salátaboglárka levele, vadsóska szára és fiatal levele ...

Teák: akácvirág, citromfű, csalán, hárs, kamilla, mecseki fű (méhfű)

Egyebek: sulyom termése (főve, sütve a szelídgesztenyéhez hasonló), mézga vagy macskaméz (vadcseresznye és szilvafák gyantája rágógumi helyett), akác- és bodzavirág sűrű palacsintatésztában kisüthető.

valamint még két link:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon.html

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon1.html

Kellemes gyüjtögető életmódot mindenkinek! ;)
giyandeva
Grafomán

HozzászólásSzerző: Megali » 2006. ápr. 17., hétf. 13:15

csalán
Megali
Néha írogat

HozzászólásSzerző: Gega23 » 2006. ápr. 21., pén. 19:43

Néha betérek nagyobb élelmiszerboltokba.
Most bementem a Matchbe, és láttam a biopultnál bio gyenge zöldborsó konzervet és bio kukorica konzervet.
Érdekelne, hogy vajon mitől áll el 2008. júniusig tartósítószer nélkül.
Mert ha bio elnevezésű az élelmiszer, és a Biokontroll Hungária ellenőrizte, akkor elméletileg nem lehet benne mesterséges tartósítószer.
Télen jó lehet a zöldborsó, amikor itthon nem terem.
Vélemények? :)
Gega23
Grafomán

Hsz: 706

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. ápr. 22., szomb. 6:29

Azt gondolom, hogy valóban tartósító lehet a konzervben vagy valami hőkezeléssel tartósították. Ma sok mindent így tesznek hosszan eltarthatóvá...
A mirelit zöldség sem sokkal jobb, hisz a fagyott zöldség a főzés után is tartalmazza a "fagyott információt" sajnos télen nem áll akkora választék a rendelkezésre... azaz mégse, csak kevesebb.
A magyarázat amiért kerülni kellene ezeket a tartósított és minden fagyasztott és tartósított ételt, mert magukban hordozzák az un. "tamasz" minőséget, ami lehuz. Amolyan levertnek fáradtnak, lustának érzi magát az ember.

S javaslat? Az ideális az lenne ha mindíg friss zöldségből, lehetőség szerint friss étel fogyasztanánk.(az elkészítés és fogyasztás közt max 2! óra telhetne el)

Hát jó lennne. ebben a kis civilizációs rohanásban. De azért törekedjünk.
giyandeva
Grafomán

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2006. ápr. 22., szomb. 8:35

A héten ettem friss pitypangleveleket a vacsorámhoz. Fincsi, zsenge volt. Nyami-nyami. Csalánt rendszeresen eszem, a szárított bio változatból egy keveset mákdarálón porítok, majd megszórom vele a kenyeremet, ételemet. A csipkebogyóteát (hidegen áztatva) is szeretem.
Éljenek a vad növények.

Én nem eszek ilyen műételeket. A fagyasztott sem olyan jó, mind sokan gondolnák. A legjobb tartósítás az ősi szárításos módszer. Kapható spenót, és más főzelékalap szárítva is...
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: Gega23 » 2006. ápr. 22., szomb. 16:55

Nem fagyasztottról volt szó, hanem konzervről. :)
De persze majdnem ugyanaz.
Mindenesetre bio.
Gega23
Grafomán

Hsz: 706

Következő

Vissza: Táplálkozás