A vágyaktól és érdekeltségektől független, vagy inkább azokon túllépett kutatók és tudósok is egybehangzóan azt állítják - akikre pl. Váradi Tibor is hivatkozik az Egészséges életmód alapjai címet viselő füzetében -, és amire a múlt és a jelen példái alapján mi is rájöhetünk, felismerhetjük: a teljes értékű (pl. nem hántolt), vegyszermentes, szeretettel előállított, idényjellegű, helyben termett, kevés hőkezelt nyersanyagot (vagy úgy is mondhatnám, hogy túlnyomórészt élő/nyers) tartalmazó, megfelelő helyen, körülmények között és időben elfogyasztott növényi ételek emberhez méltó és teljes egészségét biztosító táplálkozást tesznek lehetővé mindenkinek a kisgyermektől a terhes anyán át az aggastyánig, a sportolótól a kertészen át a könyvtárosig, és persze az egyéni ízlés szerint is.
Ha folytathatom, összefoglalom ismereteimet, melyek is az embernek való élelmek (magyar nyelven is hozzáférhető irodalom van a témában):
Lédús gyümölcsök, olajos magvak, aszalt termések, levélzöldségek, gyökérzöldségek, (eddig olyan, mint pl. az orángutánok étlapja -
), ezen felül olyan, helyesen alkalmazott (társított, elkészített, revitalizált) emberi kultúr táplálékok, mint amilyenek a gabonafélék és kásamagvak, a fűszerek, a hüvelyesek, és más ehető, de az előző kategóriákba nem nagyon illő dolog (arra gondolok, hogy pl. a juharszirup ugyan mi? vagy az ehető gomba? - gyümölcsök?
).
A babfélék az utolsó helyen állnak, minden szempontból.
A még jelenleg is hirdetett és tanított táplálkozási ajánlás tévutakon jár, és ami elméletük van, azt többnyire helytelenül értelmezik, használják (hús, tojás, tej-fehérje mindennapra, finomított cukor-energia). Kevesen vannak, akik függetleníteni tudják magukat gyermekkoruktól beléjük nevelt szokásaiktól, és azoktól a dogmáktól, amelyeket tanulmányaik alatt vertek a fejekbe. (Javítsatok ki, egészítsetek ki légyszi, ha többet, jobbat tudtok...) Akik felülemelkedtek múltjukon, azok a helyes életvitel szószólói, és köszönik, jól élnek.
A szója pontosan az, amit mondasz, húspótló. Az ínyencségnek, a megszokott ízvilág idézéséről szól. De már van ennél eggyel jobb választás is, pl. szójaszelet helyet búzafehérje, azaz sikér, amit szejtánként régebb óta ismernek.
Elegendő fehérjét biztosít a fenti egészségesnek felvázolt étrend, mennyiségileg a magvak tartalmaznak elég sokat, de fehérjéből sem a mennyiség a döntő. A lányok jól mondják, nem kell fehérjehiánytól tartani.
Persze jól tanulmányozza át mindenki az irodalmat, és ne nekünk higgyen, hanem magának, illetve a példáknak, az ész érveknek, stb. De ne csak egyoldalúan tájékozódjon, és senki se féljen semmitől.
Egyébként miért kell neked katibar az a kifejezetten nagy mennyiségű fehérje? El sem tudom képzelni? Növényi fehérjéből akarsz állatot kreálni, kicsit a régi alkímisták útjait követve, persze ők arannyal próbálkoztak, igaz nem is fehérjékből...
Az is biztos, hogy nem a húst kell pótolni az embernek, hanem a testi szükségleteit a rendeltetésének minél inkább megfelelően kielégíteni. És ehhez az általunk is körülhatárolni igyekezett vegán táplálkozás áll a legközelebb. Nincs szükség számolgatásra. "Nem vagyok egy gép", hogy flower frappáns megfogalmazását hadd idézzem.
Ismerd meg a természet törvényeit, használd jól az ember által felismert és felfedezett összefüggéseket és kölcsönhatásokat, így fogyaszd el táplálékodat, amely így tényleg táplálni, éltetni fog. Élj vegán, szeretettel.