A finomított cukor és a fruktózszirup felborítja a szervezet

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

A finomított cukor és a fruktózszirup felborítja a szervezet

HozzászólásSzerző: tami » 2012. jan. 9., hétf. 16:23

Dátum: 2008. május 21. szerda, 09:00 Küldte: tami

A vancouveri (Kanada) székhelyű Child & Family Research Institute (Germek- és Családegészségügyi Kutató Intézet) munkatársai felfedezték, hogy a nagy mennyiségű cukor (akár közönséges, akár gyümölcscukor - fruktóz), amit elfogyasztunk, felborítja a máj metabolizmusát - anyagcseréjét.


Természetes, hogy a kutatók nagy érdeklődést mutatnak a cukorfogyasztás hatásai iránt, mert a civilizált étrend túl sok cukrot tartalmaz. Az amerikaiak fejenként és évente 33 kg közönséges cukrot és ezen felül még 20 kg magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot fogyasztanak el. A fruktózt főként üdítőitalokban, édességekben és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekben alkalmazza az élelmiszeripar.

A májba kerülve a cukor zsírsavvá alakul, és ez a cukorból kialakított zsírsav - amint az elvégzett laboratóriumi állatkísérletek és a májsejt-kultúrán végzett kísérletek bizonyítják -, ha a normálisnál nagyobb mennyiségben van jelen,"elhallgattat" egy gént, az SHBG-t (sex hormone binding globulin). Ennek az a következménye, hogy csökken a vérben az SHBG fehérje, ami kontrollálni tudja a nemi hormonok: a tesztoszteron és az ösztrogén mennyiségét a vérben.

A testszerte nagyobb mennyiségben cirkáló nemi hormonok fokozzák az akne, meddőség, petefészek-ciszta, méhrák kockázatot a túlsúlyos nőknél. Az abnormális SHBG fehérje-szint felborítja a szervezetben az ösztrogén és a tesztoszteron finom egyensúlyát, ami szív- és érrendszeri betegségek kifejlődéséhez vezet, főként nők esetében.

"Azt fedeztük fel, hogy a helytelen táplálkozás - túl sok cukor fogyasztása - alacsony SHBG szintet eredményez a vérben, ami "kiüti" a máj anyagcseréjét - és ez ki is mutatható még jóval azelőtt, hogy a betegségek tünetei megjelennének" - mondta a kutatásvezető.

Forrás: Child and Family Research Institute - pdf : http://www.cfri.ca/PDF/media/CFRI_JCI_Hammond_Nov8.pdf
fuggetlen.hu: http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=1695



-------------------------------


Re: A finomított cukor és a fruktózszirup felborítja a szervezet hormonegyensúlyát
Küldte: giyandeva Dátum: 2008. május 22. csütörtök, 07:37


A cukor ráadásul elsavasítja a szervezetet, leépíti az immunrendszert, és jó eséllyel lehet pályázni a csontritkulásra, mivel kivonja a kálciumot a csontokból.



Cukor Te édes méreg - kösz nem !!!


----------------------------------------------------------


Re: A finomított cukor és a fruktózszirup felborítja a szervezet hormonegyensúlyát
Küldte: szilajszormok Dátum: 2008. június 04. szerda, 12:10


Sziasztok!



Akit érdekel a téma: http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... d=17992261 [www.pubmedcentral.nih.gov]



(Én nem olvastam végig, nincs most időm rá...)



Annyit tennék hozzá, hogy önmagában az SHBG csökkenése nem okoz szükségszerűen nagyobb nemihormon-aktivitást, mivel a negatív visszacsatolás miatt ezen hormonok termelése csökken. Ti. ugyanis, hogy ha az SHBG szinjte lecsökken, akkor a nemi hormonok emelkednek, ezáltal a szervezet csökkenteni fogja ezen hormonok termelését.

És különben is itt a mérték nagyon fontos, nem úgy kell elképzelni, hogy eszünk egy kis cukrot, és ez lesz a következmény.
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 659
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron