Üdvözöl a(z) veg.hu

Keresés
Rovatok
  Belépés/Regisztráció   Fórum Vegiwiki Ismerkedés Receptek  
menü
icon_home.gif Főoldal

favoritos.gif CikkekShow/Hide content
tree-T.gif Rovatok
tree-T.gif Cikk küldése
tree-T.gif Cikk archívum
tree-L.gif Kategorizált arhívum
icon_members.gif Kezdő vegiShow/Hide content
tree-T.gif Hol és hogy kezdjem el
tree-T.gif Mit jelent veginek lenni, formái
tree-T.gif Zöldségek - tévhitek
tree-T.gif Nehéz kérdések
tree-T.gif 30 érv a vegetáriánusság mellett
tree-T.gif Gondolj az állatokra
tree-T.gif Természetes táplálkozás
tree-L.gif Áttérés
som_downloads.gif Hasznos infókShow/Hide content
tree-T.gif Kozmetikumok ártó összetevői
tree-T.gif Bioboltok
tree-T.gif Vegetáriánus éttermek
tree-T.gif Receptek
tree-T.gif Vegiwiki
tree-T.gif Könyvek, filmek
tree-T.gif Világnapok
tree-T.gif Állati összetevők
tree-T.gif Élelmiszeradalékok
tree-L.gif Vitaminok_és_nyomelemek
icon_poll.gif LinkekShow/Hide content
tree-L.gif Linkek
tree-L.gif Linkcenter
icon_community.gif TársaságShow/Hide content
tree-T.gif Programok
tree-T.gif Apróhirdetés
tree-T.gif Tagok listája
tree-T.gif Személyes felületem
tree-T.gif Ismerkedés
tree-T.gif Fórum
tree-L.gif Csevegés (chat)
nuke.gif EgyébShow/Hide content
tree-T.gif Rádió
tree-L.gif Napló (blog)
som_themes.gif RovatokShow/Hide content
tree-T.gif Táplálkozás
tree-T.gif Egészség
tree-T.gif Vegetáriánus
tree-T.gif Környezetvédelem
tree-T.gif Állati jogok
tree-T.gif Spiritualitás
tree-T.gif Biokert-bioház
tree-T.gif Kanál forradalma
tree-L.gif Govinda konyhája, Krétakör

Adatok
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

- jelen van -
Vendégek: 25
Tagok: 0
Összesen: 25

csevegés
Szoba névbejelentkezve
Első szoba0

[ Belépés - Chat ]

veg.hu :: Téma megtekintése - 80/10/10
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Üzeneteid olvasásához jelentkezz beÜzeneteid olvasásához jelentkezz be   BelépésBelépés 

80/10/10
Ugrás oldalra 1, 2, 3 ... 429, 430, 431  Következő

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Élő, nyers étel
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
RAtti
Grafomán

HozzászólásElküldve: 2010.09.03, 2010 11:34 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Szerintem a nagyobb mennyiségű és lazább széklethez az is hozzájárul, hogy ezekből a lédúsabb, rostosabb dolgokból kevesebb szívódik fel, mondjuk egy töményebb hagyományos kajához képest. -talán ezért is nehézkesebb a hízás.

A dinnyefélék és társaik biztos jól tisztítanak, de hogy ezekből mennyit tud a szervezet valójában hasznosítani... -hát nem tudom hmm
Én inkább a töményebb gyümiket helyezném előtérbe.

Szép napot! Very Happy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
george22
Írogat

HozzászólásElküldve: 2010.09.03, 2010 10:54 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Köszi a muskotály tippet Stoner, keresni fogom a piacon...
Most a kékoportó a kedvencem. Érdekes ellentmondás, hogy sokkal jobb/könnyebb az emésztésünk mivel kevés salakanyag termelődik (kevés a nemhasználható hulladék) viszont ennek ellenére nálam (is) sokkal bőségesebb a székelés. Lehet, a laza szerkezete miatt is több a térfogata.
Nem zavar, sőt inkább mindig jó érzéssel tölt el, hogy nincs gond vele.

Várom már a fügét...
RAtti
Grafomán

HozzászólásElküldve: 2010.09.02, 2010 7:03 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Stoner!

Szerintem az éjszakai gyakori felkeléshez talán az is hozzájárul, hogy este sok olyan dolgot fogyasztasz (zöldségek) amiknél egységnyi vízhez kevés kalória (cukor) tartozik. Így kevésbé "fogják" a vizet.
Ha jól tudom 1 gramm cukor 2.7 gramm vizet köt meg, pl. izmok glikogén raktárai.-itt is valami hasonló lehet a helyzet.

Ha pl. megeszel 20 dkg banánt az kb. 200 kcal. Zöldekből ehhez durván 1 kilót meg kell enni, ez plusz kb. 8 deci víz.
Az esti kenyér után valószínű, hogy ezért is kell kevesebbszer menni.

Ha valaki alacsony szénhidráttartalmú diétába kezd, akkor az első néhány leadott kiló csak víz. Mivel a szervezet először elhasználja a tartalék cukrot, és így a megkötött víz is távozik. -na meg ugye édesre általában szomjas lesz az ember.
Persze ezek félig-meddig csak találgatások, mindenkinél másképp működik, ki kell próbálni.

Meg szerintem ezekkel a főleg lédús gyümikkel már így kicsit sokat is iszunk.
A 811 óta én is gyakrabban járok éjszaka, de ez szerintem sem teljesen normális. Rolling Eyes -vagy mondhatnám a fenye tudja! Very Happy

Jó éjt! Very Happy
Vissza az elejére
RAtti
Grafomán

HozzászólásElküldve: 2010.09.02, 2010 5:14 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Stoner!

Van abban valami amit mondasz, de akkor mi a helyzet a zöld turmixokkal? (pl. alma, banán, spenót stb.) Vagy a nagy adag zöld alatt inkább valamilyen vegyes salátát értesz, akár sárgarépával hagymafélékkel stb. ? -mert ezeket talán már tényleg jobb külön enni.
Én is kísérletezgetek még különféle variációkkal. -van ami jobban beválik, van ami kevésbé.

Egyesek szerint egyáltalán nem szabadna keverni a zöldeket -a leveleket is beleértve- a gyümölcsökkel (hát ki tudja? Rolling Eyes ) , de azért szerintem nem szükséges az a 12 óra kivárás.

Minden jót! Very Happy
Vissza az elejére
Stoner
Törzsvendég

HozzászólásElküldve: 2010.09.02, 2010 6:41 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

HElló!
Látom pang a topic.
Hamarosan bejön a ronda idő. Már mutogatja a fogait. Pedig rengeteg még a munka és akármilyen az idő, persze a zuhogó esőt kivéve melózni kell.
Azért én gyakran bejövök, hátha van itt valaki. Az jutott eszembe, hogy elmondom az esti salátaevéssel kapcsolatos tapasztalataimat.
Igaz, hogy sokfelé olvastam az esti zöldevés hátrányairól, de úgy hiszem, hogy azok írták, akik esznek minden egyéb vackot, és az esti zöldség már túl sok a beleiknek. Azonban az egész napi gyümölcsevés után a zöldség kifejezetten üdítő és az esetleges sóhiányokat jól kiegészíti, így a harmonikus táplálkozást jól szolgálja.
A legfontosabb előnye a következő:
Hosszú ideig egyféle étel (gyümölcs) a szervezetnek könnyű és sok erőt ad. Viszont a rengeteg zöld utána a jól karbantartott beleknek már meg se kottyan. Még az a kicsiny szuperkenyér se okoz gondot (székrekedést). De, ami ennél is fontosabb, hogy a zöldek után, a gyümölcsök előtt így akár 12 óra is eltelik. Ezalatt a szervezet nyugodtan megemésztheti ezt a többféle és sok rostot tartalmazó ételt. Nem keletkezhet rothadás, és erjedés, és ezzel a hosszú idejű szünettel az alvás is mély. Igaz, a felkelés még jelentkezik, de ma éjszaka pl, csak 2x volt. Azon kaptam magam (4 órakor, fél 9 től), hogy majdnem reggelig aludtam. Igaz ugyan, hogy a téli időszakban tovább alszik az ember, de most úgy érzem jól kipihentem magam, és jöhet a kőfal! A reggeli gyümölcsök, már az emésztett zöldségeket messziről követik csak és ez a tisztább test felé mutat. A nyelvem mindig rózsaszín felkeléskor.
Hurrá, esti zöldségek!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Stoner
Törzsvendég

HozzászólásElküldve: 2010.08.30, 2010 12:21 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia george22!
Ültettem hamburgi muskotályt, igaz, hogy csak 1 tövet, de már alig van hely ezen a zsebkendőnyi kőkupacon. Nekem ízlik még minden muskotályos szőlő. Régebben, mikor délben zöldségeztem, akkor a beleim eléggé hadakoztak a gyümölcs ellen, de dinnyét nem mertem idén se többször enni, mint 2x, és akkor is csak keveset. Az alma szokott még ilyet csinálni. De a vad zöldekkel együtt már nem, de a gyorsító technika ott is működik.
Én is megoldom a testépítést. De egyúttal falat is építek. A kőemelgetés elég jó derekat csinált. Ennek nagyon örülök, mert azzal mindig baj volt. A súlyom még minidig 59-61/167, de azt hiszem nekem ez az ideális. Egyébként nézd meg a maszájokat, vagy a busmanokat! Azok se vastagabbak, mint te.
A víztartalomra visszatérve, az a helyzet, hogy az emésztés akkor a leghatékonyabb, ha gyorsan lezajlik, és a legkevesebb salak marad utána. Ez csakis a nyers zöldekkel lehetséges.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
george22
Írogat

HozzászólásElküldve: 2010.08.28, 2010 3:14 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszi Stoner!

Ezek szerint a nagy víztartalmú táplálékok (gyümölcsök, saláta, paradicsom, uborka, más zöldek) amik számunkra ideálisak és nekem be is váltak "sajnos" azt hozzák magukkal, hogy a vese akadálytalanul dolgozik és bizony este is kell üríteni. Első 30 évben nem ehhez szoktam hozzá, lehet később ez változik, most furcsa hogy alszom és felébredek 2-3x éjszaka pisilni és visszaalszom. Tulajdonképpen engem nem zavar, csak fura.

Ratti üdv!

Reggelente szoktam súlyt emelgetni, egyébként úszom, futok, kerékpározom. Elképzelhető, hogy CSAK a konditeremben a gépektől lehetne hízni, de ki akar egy szobában izzadni, amikor a természetben sokkkal jobb kint. Ja, év elején elkezdtem a 100fekvotamasz.hu programot, hát lassan haladok benne, most vagyok az 5. heti edzésnél. Nem sürgetem, az út is fontos, nem csak a cél.

Vettem kék oportó szőlőt, meg saszlát, meg kardinált. Nekem mindegyik ízlik. Esetleg van valaki itt aki jól ismeri a fajtákat? Milyen fajták a legédesebbek?
Stoner
Törzsvendég

HozzászólásElküldve: 2010.08.28, 2010 11:42 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!
Látom, ti is bejutottatok a vizes korszakba...
Az egész a vízháztartáson, a szabad és kötött vízen múlik.
A banán viszonylag kevesebb az összes gyümölcs legalább 95% vizet tartalmaz. A szervezetünkben a víz nagy része a szövetekben (csont, inak, máj, egyéb nagy vér/víztartalmú szervekben, illetve az erekben, a véredényekben, izmokban stb. tárolódik. De ezek legnagyobb része folyamatosan cserélődik, mivel a víz mobil állapotban szállítja az elhasználódott részeket és az energiát vesztett sókat. Amik azután a vesébe kerülnek. Ha az ember nem fogyaszt sót, akkor a vesék normálisan, és akadály nélkül folytatják életünk végéig ezt a mosó munkát. Ez sajnos azzal jár, hogy egy idő után, mikor már a só maradékát is kimosta a szervezet, beáll a rendszeres vízcsere. Ez nagyon hasznos, és enélkül elmérgeződnénk hamarosan. A kenyér viszonylag kevés vizet tartalmaz, de sok víz kell az emésztéséhez. A nyers növények, és főleg a gyümölcsök az emésztésükhöz szükséges vizet is hozzák magukkal. Azt ki lehet bogyózni, hogy a zöldségek nagyobb sótartalma tovább kering és addig nem kell üríteni. Ezért mostanában este 6 felé eszem a salátámat és elég sok zöldet eszem, főleg kobakosokat, amikben szintén sok a víz. A gyökerekből kevesebbet, amikben viszont a só és némi keményítő is van. Emellett eszem elég sok hagymát, ami sok illóolajat, szeszféléket, és sót, ásványi anyagokat tartalmaz. Ezek emésztése is bonyolultabb és a kiválasztása is nehezebb. Sok maradék illóanyag jut a salakba is... Nálam ez még amolyan szokás, de van azért haszna is mert a káros bacikat távol tartja a belektől. Nem beszélve a nyálkahártya karbantartásáról és a nyáltermelés fokozásáról. Így komplex formában ez a kaja 1 szelet (újabban) Napkenyérrel elég sokáig (kb. éjfélig) kering bennem. Az is fontos, hogy alig fogyasztok olajos magokat, és az olajból is nagyon keveset, mert az olaj emésztése sok vizet és időt vesz igénybe.
Ezután 2 óránként szabályosan megy a mosás. Akkor van kevesebb, ha nap közben sokat izzadok. Ebből is látszik, hogy az egész a víztartalom függvénye. Azonban, ha erőszakosan visszafogom a víztatalmú ételeket, akkor jelentkezik az étvágytalanság, aztán a szomjúság, amikor már baj van, mert ez a kiszáradás jele. Ezután lehetnek izomgörcsök és sok más probléma is. Ettől függetlenül, mi tovább bírjuk étlen-szomjan, mint mások, de nem kellemes. Vannak éjszakák, mikor majdnem 2 liter megy tőlem. Érdekes, hogy a testsúlyom a nap folyamán szinte ugyanaz marad. Ez is mutatja, hogy a szervezet szinten tartja magát. Az energiám egyforma, de este 8 után már alig tudok ébren maradni. 7-kor pedig mindenképpen muszáj felkelni, mert kivet az ágy, de gyakran hamarabb is. Ha azonban 4 felé kelek, akkor érzem az alvás hiányát.

El lehet képzelni, hogy az orvosi "szabály" szerinti max 6 vizelés milyen kaják mellett "normális". De még ezt is "alulszárnyalják" a legtöbben. Az összes norma a rossz emésztésre és kiválasztásra van megadva. Ha valaki bepakol egy sós-zsíros, fehérjebombát, akkor fél nap is eltelik, mire valamennyire a vesék úrrá lesznek a helyzeten. Mikor este megeszik az "átlagos" vacsorát, egész éjszaka bekómázva alszanak, reggel szorulásuk van, vagy az ellenkezője..., rossz közérzet, fehéres nyelv, rossz szájszag és mások..
Gyorsan indítani kell egy kis kávéval, mert különben járni se képes az ember. Feleségem már 2 hónapja csak zöld leveken és gyümölcsön él. Eközben 1x evett egy szelet kenyeret, mert éjszaka lábgörcsei voltak, és arra gyanakodtunk, hogy hiányzik neki a B vitamin. Semmi baja, jó erőben van, és szépen adja le a kilókat. Már majdnem a lánykori súlyánál van. A fogai átlagosan voltak ki a zöldevésig. Azóta nem romlottak, de rendszeresen kefélte, és az ínye kezdett begyulladni. A fogágya és a csontjai is erősek. Abbahagyta a gyötrést és azóta rendbe jött. Ebből is látszik, hogy a fogorvosok "ajánlásai" a fogorvosi előszobába vezetnek... A nyers kaja mellett a száj is átalakul a természetnek megfelelően. Akinek alapvetően jók a fogai semmi baja nem lehet a nyersektől. Csak azoknak, akik mézet, tejterméket, sót stb. fogyasztanak, mint "vegetariánusok".
Vissza az elejére
RAtti
Grafomán

HozzászólásElküldve: 2010.08.27, 2010 1:27 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia George! Very Happy

Sajna a súlygyarapodás még nálam is várat magára. Confused
Te amúgy edzel valami súlyzósat, vagy többnyire csak aerob mozgást csinálsz?

Szerintem a hízáshoz inkább valamilyen "töményebb" gyümire lenne szükség.
Mintha ezekből a nagyon lédúsakból nem tudná a szervezet felvenni a kellő energiát. -vagy a fenye tudja. Rolling Eyes
Hát nem tudom, még várok egy kicsit türelemmel (nemrég kezdtem csak el újra "emelgetni a vasakat"), aztán ha így sem igen megy akkor "visszaveszek a tempón" és eszegetek egy kis gabona, meg krumplifélét, oszt' majd meglátjuk. -egyenlőre nem tudok jobbat.

Ha később vacsorázok (kb. 1kiló valami, fél 8-ig, 8-ig bezárólag) akkor nálam is ez a helyzet pisilés terén. -ezért igyekszem minél előbb befejezni. (bár nem mindig sikerül)

Minden jót! Very Happy
Vissza az elejére
george22
Írogat

HozzászólásElküldve: 2010.08.27, 2010 10:37 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Ratti, Stoner!

Nálam változatlan a helyzet, nem gyarapodok súlyban.
58kg, 178cm, 39év testzsír:15%
Ratti nálad jelentkezett súlynövekedés? Hogy alakul?

Én szinte mindig csak 7 után tudok vacsorázni (zöld turmix).
Emiatt aztán esténként 2x-3x felkelek pisilni (nem csak inger, hanem rendesen)
Ha egy kis kenyeret eszek , akkor ez sűríti a vizeletet és kevesebbet kell felkelni. Másnak is probléma az esti többszöri pisilés?
Egyszer már le fogom mérni, hogy mennyi jön ki össz mennyiségben
vacsora kezdetétől reggeli kezdetéig.

Egy hónapja reggeli mindig dinnye, ebéd mindig barack. Mindjárt vége a szezonnak, már kezdem a szőlőket. Vissza-vissza tér a banán is már.
RAtti
Grafomán

HozzászólásElküldve: 2010.08.25, 2010 12:17 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Stoner kösz a választ! Very Happy
Vissza az elejére
Stoner
Törzsvendég

HozzászólásElküldve: 2010.08.25, 2010 6:06 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Ratti!
Nagyon uborkaszezon van.. Tiszta erőből dolgozom, és próbálok végezni még a hideg előtt. Az alga, amit fogyasztok a Kálvin téri Ázsia diszkontban kapható japán Wakame. A legáltalánosabb alga. Amit veszek az szárított, és nem is olyan drága. Valami 700 Ft körül van. Főleg a szerves só miatt használom, mert nátriumból van benne a legtöbb. Az OmniBleddel porrá aprítom. Valóban sok benne a jód is. A B12 forrás inkább a saját napkenyerem. Ettől függetlenül nem érzem semminek a hiányát. Újabban praktikus okból esténként, 6 felé eszem a salátámat, és tegnap már csak 1 kis szelet (8x8x1.3cm) kenyeret. Így éjszakára nem terhelem meg az emésztőrendszeremet nagyon. Volt olyan nap, mikor csak gyümölcsöket ettem, és jól elvoltam. Szerencsére jól terem a szilva és az kitart, meg veszek lucullus paradicsomot, aztán van még szőlőm a növényházban és valamennyi majd a kertben is lesz. A feleségem eszi a szedret, az is van elég. Hozzáteszem, hogy kőfalat rakok, 85 cmX20 m méretben. Eléggé sok energia kell hozzá, de szerencsére rengeteg van még belőle. Az omega3 pótlására (a reggeli vad zöldeken túl, mert azokban is rengeteg van), frissen préselt len és újabban repceolaj keverékét használom kis mértékben a salátámra, és a kenyeremre algával.
Vissza az elejére
RAtti
Grafomán

HozzászólásElküldve: 2010.08.24, 2010 8:02 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Stoner! Very Happy -ha esetleg erre jársz... Rolling Eyes

Egy kis tanácsot szeretnék kérni.

Ha jól emlékszem Te szoktál fogyasztani valamilyen alga vagy moszat-félét (pl. salátához) leginkább jódkiegészítés képen. (esetleg még az omega-3 miatt)

Gondoltam, hogy amolyan "kúraszerűen" kipróbálom.
Neked melyik vált be, ill. melyiket ajánlanád?

Még valami!
Úgy tudom , hogy ezekben a tengeri "kütyükben" sok analóg b-12 vitamin van amik gátolják a valódi b-12 felszívódását.
Esetleg erről tudsz-e valami bővebbet?

Kösz szépen!

Szép napot! Very Happy
Vissza az elejére
RAtti
Grafomán

HozzászólásElküldve: 2010.08.13, 2010 9:45 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Iván!

Azt szeretném megkérdezni, hogy nemrég még szerepeltél az idei Vegetáriánus fesztivál előadói közt (vasárnap 16 óra), most viszont azt látom hogy más lépett a helyedre.
Végleges a "visszalépés", vagy még változhat? Rolling Eyes -szívesen meghallgattalak volna Smile (feltéve ha sikerül eljutnom)

Minden jót! Very Happy
Vissza az elejére
Scythian
Inkább olvas

HozzászólásElküldve: 2010.08.03, 2010 5:07 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

ja, és igen: számomra is érdekes, hogy ösztönösen kikísérletezett étrendem tisztára olyan, mint a 811 - melyről egyébként mostanáig fogalmam se volt Wink
Ez is mutatja, hogy a vibrantfood-módszerben hmm, hogy is mondjam... tényleg lehet valami!!! Cool
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése elölről:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Élő, nyers étel Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás oldalra 1, 2, 3 ... 429, 430, 431  Következő
1 / 431 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban